Manastirea Moreni

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul vaslui

 

Manastirea Moreni

Manastirea Moreni este o frumoasa manastire de maici ce se gaseste in Localitatea Deleni, la o distanta de mai putin de 30 km de Orasul Vaslui, pe drumul national DN 24, ce leaga Vasluiul de Barlad. Lacasul se bucura de prezenta unui cadru natural incantator, reprezentat de numeroasele si diversele specii de plante, ingrijite cu multa pricepere de catre maicutele de aici.

Album foto Manastirea Moreni

Harta zonala Manastirea Moreni – Vaslui

Descriere Manastirea Moreni

Intregul complex monahal cuprinde, pe langa biserica propriu zisa a manastirii, o mica biserica paraclis, un turn clopotnita, clopotnita cea veche, chiliile in care locuiesc maicutele, o trapeza, un mic muzeu de arta religioasa, o biblioteca si mai multe cladiri anexe, toate inconjurate de un zid de incinta.

La intrarea in curtea interioara a lacasului, turistii sunt intampinati de o poarta impresionanta, sculptata in lemn de stejar. Aceasta adevarata opera de arta, pe suprafata careia sunt ilustrate mai multe scene biblice, se gaseste aici din anul 1996, fiind realizata de catre un priceput sculptor, Ionel Bulgaru. Un alt aspect ce atrage negresit atentia este reprezentat de turnul clopotnita, inalt de aproximativ 23 metri.

Primul lacas a fost ridicat pe locul in care se afla in prezent manastirea inca din perioada anilor 1450-1456, de catre un locuitor al zonei, Lupan Buznea, sustinut de sotia sa, Maria Buznea. Pe locul acestui vechi asezamant monahal a fost ridicata in anul 1853 Manastirea Moreni. Dupa ce a functionat o buna perioada pentru credinciosii din imprejurimi, lacasul a cunoscut o perioada mai putin fasta, fiind in cele din urma desfiintat, in anul 1958. Manastirea Moreni a fost reinfiintata dupa anul 1990, cand au inceput sa fie ridicate si chiliile si micul paraclis lacasului. In timp, a fost amenajat aici si un frumos muzeu, in care cei ce sosesc la manastire pot admira diverse exponate de arta bisericeasca, printre care se numara si ultimul clopot al bisericii vechi si cateva descoperiri arheologice, monede vechi, sau obiecte de bronz, ce dateaza din epoca paleolitica. Tot in cadrul ansamlului monahal functioneaza si mai multe ateliere de tricotat, unde sunt realizate numeroase vesminte preotesti. De asemenea, maicutele de aici, care se ingrijesc de aspectul intregului complex, au in grija si vacutele crescute in micuta ferma ce a luat nastere aici.

In prezent, Manastirea Moreni le poate oferi turistilor sositi prin aceste parti ale Moldovei si posibilitatea de cazare in spatiile disponibile aici. Turistii ce trec pe la aceasta manastire sunt atrasi in special de aspectul primitor pe care il are lacasul, inconjurat de spatii verzi intinse, presarate cu covoare de flori multicolore, ce incanta si cele mai pretentioase priviri.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. teo
  2012-01-26
  21:08:04

  Bravo. Este cea mai frumoasa manastire din toate cele care le-am vazut.
  Multumim Parintelui Melete

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>