Manastirea Neamt

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul neamt

 

Manastirea Neamt

Situata in judetul Neamt, la 12 km de Cetatea Neamtului, Manastirea Neamt este cel mai mare si mai vechi lacas de cult din Romania. Desi manastirea a fost atestata documentar din 1407, activitatile monahale au inceput o data cu secolul al XII-lea. Ctitorul bisericii care se afla in prezent in incinta manastirii este Stefan cel Mare, insa inainte asezamantul a fost ocupat de Biserica Alba, construita de Petru I Musat.

Album foto Manastirea Neamt

Harta zonala Manastirea Neamt – Moldova

Descriere Manastirea Neamt

Manastirea Neamt este inconjurata de chilii calugaresti dar si de turnuri si cladiri de aparare, fiind un edificiu semnificativ pentru Cetatea Neamtului situata in apropriere. Este cunoscut faptul ca manastirea a gazduit pe pictorul Nicolae Grigorescu inainte ca acesta sa decoreze zidurile Manastirii Agapia.

Arhitectura cladirii este in conformitate cu stilul tipic moldovenesc. Volumetria acesteia este data de elemente ca pridvorul sau gropnita, construite de-a lungul timpului. Pronaosul are o forma dreptunghiulara si este boltit cu doua calote. In pronaos turisii vor putea vizita Mormantul Episcopului Pavel al Romanului, mormintele unor schimonahi dar si moastele sfantului necunoscut descoperite in anul 1986 in urma unor schimbari facute aleii. Naosul are aceeasi forma, insa in interior si la exterior are patru abside, doua semicirculare si doua pentagonale. Stilul bizantin se observa la fatada care este decorata cu ceramica smaltuita si discuri multicolore.

In ciuda incendiilor si a numeroaselor devastari, pictura din sala mormintelor si din pridvor a fost refacuta identic cu cea de pe timpul domnitorilor Stefan cel Mare si Petru Rares. A doua biserica incorporata in manastire este Biserica Sf. Gheorghe. Zidita la inceputul secolului al XIX-lea, aceasta se defineste prin liniile de piatra si o decoratie a fatadelor in stil gotic. Avand hramul Inaltarii Domnului, in fiecare an sfintirea apei se face in Aghiazmatarul Circular din fata manastirii. In camera mormintelor se gasesc mormantul lui Stefan Voievod – fiu al lui Alexandru cel Bun si mormantul staretului Paisie Velicovschi.

Cei ce viziteaza manastirea vor putea admira turnul ce are 11 clopote, o icoana a Maicii Domnului din 665 adusa din Israel, precum si un Muzeu de Arta in care se pastreaza renumitul Epitaf facut de egumenul Silvan in anul 1437. Cu un numar de 18.000 de volume ce au o valoare inestimabila pentru cultura si arta romanesca, biblioteca manastireasca intretinuta de calugarii ortodocsi este cea mai mare biblioteca de acest gen.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>