Manastirea Ostrov – Calimanesti

calimanesti lacas de cult manastiri neagoe basarab obiective turistice judetul valcea schitul ostrov valea oltului

 

Manastirea Ostrov

Manastirea Ostrov sau Schitul Ostrov dupa cum mai este denumita, a fost construita intre anii 1518-1522 si este situata in centrul Statiunii Calimanesti, judetul Valcea, fiind ctitorita de domnitorul Neagoe Basarab si sotia sa doamna Despina. Denumirea manastirii a fost sugerata de faptul ca aceasta a fost construita pe un ostrov, singura insulita a Raului Olt.

Album foto Manastirea Ostrov

Harta zonala Manastirea Ostrov – Calimanesti

Descriere Manastirea Ostrov

Schitul Ostrov adaposteste cea mai veche asezare monahala de maici de la noi din tara. Ca orice asezare veche si aceasta manastire are o legenda. Aceasta spune ca un crestin a vrut sa treaca raul cu un car tras de boi, dintr-o data apele s-au umflat si o futuna a spulberat totul in cale, in fata omului ridicandu-se un val urias. Barbatul a rugat sa nu moara si a promis ca va ridica o biserica in semn de multumire. Dintre puhoaie a iesit un deal mare, iar valul s-a desfacut in doua, asa a aparut Insula Ostrov. Omul a ridicat apoi o bisericuta din grinzi, pe care a fost zidit un nou locas de catre Nicolae Basarab. Manastirea mai este protejata si de o icoana facatoare de minuni. Credinciosii din toate colturile lumii vin pentru a se ruga la aceasta icoana. Se spune ca tot icoana ar fii cea care a salvat manastirea de la scufundare in timp ce Oltul stergea totul in calea lui.

Biserica s-a sfintit nezugravita, icoanele pictate care s-au folosit pentru cult fiind astazi in Muzeul National de Arta al Romaniei.  Pentru biserica s-a folosit stilul fresca (terminat in 1760) cu o valoare artistica remarcabila, deosebire facand altarul care a fost pictat in 1752. Podoaba arhitecturala interioara care a trecut testul vremii este “tampla aurita” din lemn de tei care dateaza de la zidirea bisericii. Icoanele imparatesti sunt foarte vechi, Icoana Maicii Domnului fiind restaurata in 1791 de Ioan Zugravul. Trebuie mentionat faptul ca numai trei icoane au ramas din vremea lui Neagoe Basarab: Sfantul Nicolae, Coborarea de pe Cruce si Sfantul Sava, toate de o valoare artistica insemnata, aflandu-se in prezent la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Insula si biserica au fost ridicate aproximativ 6 m datorita construirii hidrocentralei Calimanesti, evitadu-se astfel inudarea lor. Intregul ansamblu al insulei  fiind un parc de agrement pentru turistii care viziteaza Statiunea Calimanesti si Statiunea Caciulata. Manastirea dintre ape, cum mai este denumita pare invaluita in misterele timpului, impunandu-se ca un loc mirific.

Prezentare video Manastirea Ostrov


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Calin Andreea Daniela
    2012-04-11
    20:14:40

    e micuta si draguta :)

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>