Manastirea Peri Sapanta

lacas de cult manastiri

 

Manastirea Sapanta Peri

Manastirea Peri Sapanta este unul dintre cele mai reprezentative lacasuri de cult pentru intreaga zona a Maramuresului. Aceasta se gaseste in apropierea granitei romanesti cu Ucraina, in Localitatea Sapanta, intr-un frumos parc deondrologic, amplasat pe malul stang al Raului Tisa.

Album foto Manastirea Peri Sapanta


Harta zonala Manastirea Peri Sapanta – Maramures

Descriere Manastirea Peri Sapanta

Istoria lacasului a inceput cu mii de ani in urma, cand in anul 1391, pe vremea voievodului maramuresan Dragos, a fost ridicat aici un mic schit de piatra. Mai bine de 300 de ani, aceasta biserica de piatra a fost folosita ca sediu al Episcopiei Romane a Maramuresului, fiind ulterior ridicat de catre mesterul Ioan Macarie un lacas care sa serveasca drept loc de rugaciune pentru comunitatea greco-catolica din imprejurimi. Acest loc a devenit in timp un adevarat centru cultural, aici fiind traduse pentru prima data carti bisericesti importante, precum: Psaltirea, Evanghelia sau Faptele Apostolilor.

Manastirea ce se gaseste in prezent la Sapanta a fost ridicata in memoria vechiului lacas, distrus in totalitate in anul 1761, de catre armata austriaca, pe motivul ca locuitorii zonei de aici nu voiau sa treaca la religia catolica. Ctitorul acestei noi manastiri este Preotul Grigore Lutai, care a demarat lucrarile de constructie a noului lacas incepand cu anul 1996. Plecand de la ideea ca istoria acestui loc nu trebuie abandonata, preotul a ridicat un nou asezamant monahal in memoria fostului lacas, aflat in prezent pe teritoriul Ucrainei. Manastirea a fost finalizata in anul 2004, cand au fost instalate aici mai multe maicute, ce duc si in prezent un trai linistit.

Lacasul se remarca prin turla sa, de o inaltime impresionanta, ce masoara aproximativ 54 metri, acest element fiind caracteristic modelului arhitectural al manastirilor din zona Maramuresului. In prezent, Manastirea Peri Sapanta este inscrisa in Cartea Recordurilor, ca fiind cel mai inalt lacas sfant din lemn din intreaga lume, inaltimea sa totala, de 78 metri, depasind-o chiar si pe cea a Statuii Libertatii. Datorita acestei imense turle, manastirea este vizibila chiar de la 5 km departare, fiind o atractie turistica ce starneste interesul turistilor si credinciosilor aflati in trecere pe meleagurile maramuresene.

Cei ce viziteaza acest lacas au de asemenea multe alte obiective turistice ce pot fi vizitate in imprejurimi, unul dintre cele mai cunoscute si interesante fiind Cimitirul Vesel. De asemenea, tot in seria atractiilor turistice religioase din zona se incadreaza si vestitele manastiri maramuresene, precum: Manastirea Rohia, Manastirea Barsana sau Manastirea Moisei.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. vera ploiesti
    2012-08-28
    21:49:46

    E RAIUL PE PAMANT am ramas placut impresionata.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>