Manastirea Pestera Sfantului Andrei

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul constanta

 

Manastirea Pestera Sfantului Andrei

Manastirea Pestera Sfantul Andrei se numara printre cele mai importante lacasuri de cult din tara noastra, fiind localizata intr-o zona pitoreasca a Dobrogei, pe teritoriul Localitatii Ion Corvin. Intreaga regiune este supranumita metaforic Bethleemul romanesc, intrucat acesta a fost primul spatiu romanesc unde Apostolii lui Iisus, printre care se numara si Sfantul Andrei, au propovaduit crestinismul.

Album foto Manastirea Pestera Sfantului Andrei

Harta zonala Manastirea Pestera Sfantului Andrei

Descriere Manastirea Pestera Sfantului Andrei

Ansamblul manastiresc s-a dezvoltat in imediata apropiere a pesterii in care, conform legendelor si a traditiei populare, se crede ca trait Apostolul Andrei. De altfel, in prezent, principala atractie a manastirii este Pestera Sfantului Apostol Andrei, un adevarat lacas de cult sapat intr-un deal stancos, foarte bine impadurit, cunoscut sub numele de Dealul Urluiului. Interiorul pesterii este amenajat ca orice alt lacas de cult obisnuit, peretii fiind decorati cu zeci de icoane, iar in locul altarului gasindu-se Icoana Sfantului Andrei, la care se inchina credinciosii sositi aici an de an, intr-un numar foarte mare.

Foarte multe detalii legate de data descoperirii Pesterii Sfantului Andrei nu se cunosc, avand in vedere ca o buna perioada de timp teritoriul Dobrogei s-a aflat sub stapanire otomana. Lacasul din interiorul pesterii a inceput sa fie amenajat incepand cu anul 1918, cand au fost ridicate aici si primele chilii pentru calugarii ce aveau sa se stabileasca in aceasta frumoasa regiune si sa oficieze slujbele religioase in interiorul pesterii. Pestera, deasupra careia s-a ridicat si o turla imensa, a fost sfiintita in anul 1943, insa nu a rezistat foarte mult dupa aceea, din cauza instaurarii regimului comunist. Lacasul a sfarsit in cele din urma ca adapost pentru animale, abia dupa anul 1990 fiind reamenajat de catre Preotul Victorin Ghindaoanu. Ulterior, au mai fost ridicate aici doua lacasuri: o biserica mica, ale carei baze au fost puse intre anii 1994-1995 si care adaposteste racla unde sunt pastrate moastele Sfantului Andrei si o biserica mare, ridicata intre anii 1998-2002.

In apropierea complexului monahal se gaseste si un cunoscut izvor de apa, a carei origine este legata tot de Sfantul Apostol Andrei. Legendele spun ca atunci cand acesta a sosit pe plaiurile dobrogene, unde era mare seceta, a lovit cu un toiag intr-o stanca, de unde a tasnit un izvor de apa ce nu a mai secat deloc, pana in zilele noastre. De altfel, se crede ca apa acestui izvor ar avea si puteri tamaduitoare, aspect ce ii atrage pe credinciosii ce sosesc aici intr-un numar extrem de mare pentru a  se inchina la Moastele Sfantului Andrei, in special in ziua sarbatoririi hramului, o zi de mare praznic pentru crestinii ortodocsi.

Prezentare video Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. Georgeta Pascale
  2019-06-01
  12:55:20

  Am fost la aceasta manastire in 2002 si tare mi-as dori Sa Mai ajung macar odata daca Dumnezeu ma ajuta Este foarte frumos acolo pot Sa spun Este raiul pe pamint o frumusete nedescrisa si dupa toate problemele care le-am avut atunci am simtit ca si cum m-am nascut a doua oara

   
 2. Walz Ana Maria
  2013-11-27
  16:59:54

  Buna Ziua
  Ma numesc Ana Maria Walz si as dori sa ajung la Manastirea Sf. Andrei si sa ma cazez 2 zile la o pensiune in apropiere sau chiar in incinta Manastirii daca este posibil. Va rog un sfat.
  Va multumesc

   
 3. Webmaster
  2013-08-12
  17:22:39

  Site-ul oficial al manastirii este:
  manastireasfantulandrei.ro

   
 4. catalina
  2012-08-01
  19:22:59

  o manastire frumoasa ce trebuie vizitata de fiecare crestin macar o datan viata

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>