Manastirea Plumbuita – Muntenia

lacas de cult manastiri

 

Manastirea Plumbuita

Manastirea Plumbuita, manastire ortodoxa de calugari, isi are hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si se afla in Cartierul Colentina din Bucuresti.

Album foto Manastirea Plumbuita

Harta zonala Manastirea Plumbuita – Muntenia

Descriere Manastirea Plumbuita

Prima ctitorie a manastirii a avut loc in anul 1560, cand fiul lui Mircea Ciobanul, Petru cel Tanar, a inceput constructia, care avea sa fie terminata de alt domnitor, Mircea Turcitul. In anul 1585 a avut loc un eveniment reprezentativ pentru manastire, aceasta a fost inchinata manastirii Xiropotamu, aflata pe Muntele Athos.

Biserica a trecut prin numeroase greutati, in anul 1595 suferind mari distrugeri, iar in 1614 fiind grav afectata in urma unui incendiu. Forma actuala si-a capatat-o in urma celei de-a doua rectitoriri din anul 1647, cand a fost rezidita in totalitate la porunca domnitorului Matei Basarab, avand ca model ctitoria lui Radu cel Mare de la Dealu.

Numele pe care lacasul il poarta a fost dat de localnici, manastirea fiind o perioada lunga de timp acoperita cu tabla de plumb. Legendele populare spun ca acest nume vine de la faptul ca in timpul luptei, avand nevoie de ghiulele, Matei Basarab ar fi dat la topit acoperisul de plumb in scopul de a le fabrica.

Biserica prezinta un plan triconic, cu turla pe naos si are detalii arhitecturale specifice zonei Munteniei. Ferestrele au ancadramente de tip gotic. Zidurile au o grosime impresionanta, masurand aproximativ un metru. In tabloul votiv al manastirii se remarca ilustrarea lui Matei Basarab, voievodul-ctitor.

Casa Domneasca prezinta numeroase arcade. Turnul-clopotnita a fost incorporat in zidul de incinta aflat in jumatatea laturii sudice.

In prezent, ansamblul manastirii este format din biserica manastirii, turnul clopotnita, chiliile si Casa Domneasca.

Orasul Bucuresti ofera o varietate mare de lacase de cult pentru credinciosii care au nevoie de o clipa de ragaz. Printre acestea amintim Biserica Sfantul Silvestru, Biserica Italiana si Biserica Sfantul Anton.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>