Manastirea Polovragi – Gorj

 
 

Manastirea Polovragi

Manastirea Polovragi cu o vechime de peste 500 de ani, atestata documentar in anul 1505, este o manastire de maici, situata la 18 km de Horezu in Localitatea Polovragi, judetul Gorj, la poarta Cheilor Oltetului, formate de Raul Oltet care separa Muntii Capatanii de Muntii Parang.

Album foto Manastirea Polovragi

Harta zonala Manastirea Polovragi – Gorj

Descriere Manastirea Polovragi

Cronicile timpului atesta drept ctitorii ai Manastirii Polovragi pe Radu Comisul si Patru Spatarul, care au ridicat-o intre anii 1504 si 1505, acestia fiind mentionati in hrisovul de la 18 ianuarie 1480 de catre Basarab cel Tanar. In anul 1645, Danciu Paraianu pune stapanire peste satul Polovragi, zidind biserica pe vechile temelii. Dupa Danciu Paraianu, a urmat cel ce este considerat al treilea ctitor al Manastirii Polovragi, Constantin Brancoveanu. In timpul lui Brancoveanu s-au construit mai multe chilii, clopotnita, pridvorul, s-a zugravit interiorul bisericii si zidurile exterioare.

Biserica manastirii este ridicata in stilul bizantin, avand o forma trilobata si fiind realizata in simetrie proportionata. O remarcabila capodopera a sculpturii romanesti este reprezentata de catapeteasma manastirii, facuta din lemn de tei si cu o frumoasa ornamentatie din impletituri cu motive florale. Pictura din interiorul manastirii este asemanatoare celei de la Hurez, ambele fiind realizate de renumiti pictori, insa isi pastreaza caracteristici proprii. Aceasta s-a pastrat intacta, avand un superb colorit cu nuante sobre si armonioase pe un fond albastru.

In pridvorul manastirii se afla icoana „Adormirea Maicii Domnului”, iar de o parte si de cealalta a intrarii se afla o reprezentare iconografica a manastirilor de la Muntele Athos, care este unica in Romania.

In exteriorul bisericii, in partea superioara a arcadei mijlocii se afla sfanta icoana „Acoperamantul Maicii Domnului”, zugravita in anul 1713 de catre Constantin.

Biserica din complexul monahal Polovragi este inconjurata de chilii, acestea creaza impresia unei cetati puternic aparate. In biserica se intra printr-o poarta masiva, deasupra ei inaltandu-se clopotnita. Manastirea Polovragi are in apropierea ei o biserica destinata scopurilor umanitare, numita Biserica Bolnita.

Manastirea Polovragi reprezinta si un centru cultural de o mare importanta, adapostind nu mai putin de 3000 de volume scrise in limba romana, greaca si slavona. Pe langa acestea se afla si un numar mare de carti rare si manuscrise de muzica psaltica. Manastirea adaposteste si o impresionanta colectie de icoane pe sticla si pe lemn, insumand peste 650 exemplare, datand din secolele XVIII si XIX.

Manastirea Polovragi este fara indoiala locul perfect pentru cei ce pornesc in cautarea istoriei, a culturii, a impacarii sufletesti, a meditatiei religioase si a turismului de tip ecumenic.

Turistii ajunsi la Sfanta Manastire pot vizita si Pestera Polovragi, un important monument de o mare atractie turistica.

 
 
 
 
 

Tags: constantin brancoveanu lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul gorj polovragi

 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

 

 
 
Groupon Travel