Manastirea Probota

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul suceava

 

Manastirea Probota

Inclusa pe lista celor mai importante monumente istorice din judetul Suceava si pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul “Bisericile pictate din nordul Moldovei“, de catre UNESCO, Manastirea Probota este unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din intreaga regiune a Moldovei. Acest monument incarcat de istorie, ce reuneste deopotriva simtul artistic, cultural si spiritual, este prima ctitorie a lui Petru Rares, care a construit manastirea in scopul de a servi drept necropola domneasca pentru intreaga sa familie.

Album foto Manastirea Probota

Harta zonala Manastirea Probota

Descriere Manastirea Probota

Manastirea Probota, denumita in trecut Manastirea Pobrata, dainuie pe aceste meleaguri de aproape cinci sute de ani, fiind construita inca din anul 1530, in Satul Probota, de la care a preluat si numele. In aceasta manastire ce a servit drept necropola domneasca, se gasesc mormintele unor personalitati importante ale Moldovei, precum Petru Rares, Stefan Rares, Elena Rares sau mama lui Stefan cel Mare.

Ansamblul monahal de la Probota impresioneaza prin cele sase monumente istorice din care este format, conservate foarte bine in timp. Se mai gasesc aici, pe langa biserica manastirii, ce isi sarbatoreste hramul la Sfantul Nicolae, o clisiarnita in care se pastreaza vestmintele bisericesti, ruinele caselor domnesti ridicate o data cu biserica si ruinele celorlaltor constructii ridicate ulterior, in perioada secolelor XVI-XVII. Toate acestea sunt inconjurate de un zid de incinta ce dateaza din anul 1550, prevazut la colturi cu turnuri.

Intregul complex monahal secular se incadreaza perfect in aceasta pitoreasca zona de pe Valea Siretului, reprezentand un loc incantator, ce se bucura de un mare potential turistic.

Prin toate caracteristicile sale, ansamblul Manastirii Probota este reprezentativ pentru epoca si arhitectura medievala romaneasca. Ridicata din piatra si caramida, biserica manastirii are o arhitectura complexa, cu numeroase forme, arcade si ornamente. Interiorul lacasului, ce cuprinde pridvorul, pronaosul, necropola, naosul si altarul, este luminat prin ferestrele inalte, realizate in stil gotic. Peretii interiori au fost decorati cu picturi realizate in tehnica fresca, variantele originale ale acestora, de pe vremea lui Petru Rares pastrandu-se intacte doar in pridvor si pronaos, unde sunt ilustrate “Judecata de Apoi” si “Cele sapte sinoade ale bisericii“. Exteriorul a fost pictat si el in aceeasi tehnica, in anul 1532, sub supravegherea egumenului Grigore Rosca, var al domnitorului Petru Rares. Desi trecerea timpului si-a lasat amprenta asupra picturii ce decoreaza peretii exteriori ai manastirii, inca se mai pastreaza acel aspect elegant, de un mare simt artistic, al scenelor reprezentate.

Manastirea Probota detine si o adevarata colectie muzeistica, formata din obiecte bisericesti, vestminte sfinte, carti de cult, icoane, cruci din argint, dar si piese importante descoperite in urma cercetarilor arheologice desfasurate aici. Maicutele ce isi duc linistite existenta aici se ocupa de intretinerea ansablului monahal, avand la dispozitie si ateliere speciale de pictura si croitorie, in care picteaza pe lemn sau sticla sau incondeiaza oua.

Cei ajunsi pe aceste pitoresti meleaguri pot porni de asemenea intr-un tur al celorlaltor biserici pictate din aceasta zona a Moldovei, apreciate ca o importanta parte a patrimoniului cultural mondial: Manastirea Humor, Manastirea Voronet, Manastirea Moldovita, Manastirea Sucevita, Manastirea Arbore sau Biserica Patrauti.

Prezentare video Manastirea Probota


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. traian
  2013-07-04
  18:15:16

  Am vizitat această mănăstire în iunie 2013 şi am rămas impresionat de tot ce am văzut şi aflat aici.
  Zidurile înalte din incintă,picturile originale,ruinele caselor domneşti,pivniţele şi nu în ultimul rând gradinile de la chili,sunt tot atât de multe motive ca acest aşezământ să fie vizitat.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>