Manastirea Razboieni

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul neamt

 

Manastirea Razboieni

Manastirea Razboieni este cel mai reprezentativ obiectiv turistic al localitatii al carui nume il poarta, fiind una dintre ctitoriile ridicate in vremea domnitorului Stefan cel Mare pe meleagurile moldovenesti. Lacasul vegheaza asupra acestor locuri inca din anul 1496, fiind localizata intr-un cadru natural pitoresc din Satul Razboieni, la o distanta de aproximativ 26 km de Piatra Neamt.

Album foto Manastirea Razboieni

Harta zonala Manastirea Razboieni – Neamt

Descriere Manastirea Razboieni

Conform spuselor transmise din generatie in generatie de-a lungul timpului si a pisaniei din pridvorul lacasului, manastirea din Razboieni a fost construita de catre domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare, in memoria razboinicilor moldoveni cazuti in lupta de la Valea Alba. Asezamantul este considerat un mausoleu, in groapa de sub altarul si pronaosul asezamantului gasindu-se osemintele ostasilor ce si-au pierdut viata in lupta.

La fel ca majoritatea lacasurilor din zona, si acesta a avut o istorie zbuciumata, suferind multe modificari, jucand fie rolul de manastire de maici, fie de calugari. In anul 1959, manastirea a fost chiar desfiintata, maicutele de aici fiind stramutate la manastirile Agapia, Varatec sau Slatina. Viata monahala a fost reluata aici abia dupa anul 1994, maicutele de aici fiind indrumate de stareta Olimpiada Neagu.

In zilele noastre, Manastirea Razboieni face parte din lista celor mai importante monumente istorice din judetul Neamt, complexul fiind alcatuit din mai multe constructii. Pe langa biserica manastirii, ce isi serbeaza hramul in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, se mai gaseste aici un imens turn clopotnita, ridicat in anul 1862, staretia construita in perioada secolului XX si chiliile calugarilor, ridicate si ele in perioada secolelor XIX – XX.

Ridicata din piatra cioplita, dupa un plan arhitectural dreptunghiular, manastirea apartine, din punct de vedere arhitectural stilului gotic, imbinat cu elemente decorative moldovenesti. Peretii exteriori ai manastirii sunt ornamentati cu caramizi smaltuite si mici bolte in forma de arc. Interiorul manastirii este impartit dupa structura traditionala, cu naos, pronaos si altar si chiar daca nu este pictat, este decorat cu numeroase icoane. Catapeteasma ce desparte altarul de restul incaperii este formata din ornamente arhitectonice in relief aurii, tabloul central reprezentand cina cea de taina.

In curtea manastirii se gaseste troita amplasata aici cu ocazia aniversarii a 500 de ani de la ridicarea lacasului. Tot aici se gaseste si Cimitirul Eroilor, unde sunt inmormantati soldatii care si-au pierdut viata in slujba patriei in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Numarandu-se printre cele mai importante valori ale patrimoniului cultural romanesc, Manastirea Razboieni reprezinta un adevarat simbol al celor care s-au sacrificat in slujba patriei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>