Manastirea Robaia

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul arges

 

Manastirea Robaia

Manastirea Robaia este situata intr-o frumoasa zona din nordul judetului Arges, in Localitatea Musatesti si se numara printre cele mai vechi vetre monahale din spatiul romanesc, avandu-si inceputurile undeva in secolul al XIV-lea.

Album foto Manastirea Robaia

Harta zonala Manastirea Robaia

Descriere Manastirea Robaia

Lacasul se incadreaza perfect in cadrul natural linistit de pe Valea Paraului Robaia, ce isi urmeaza cursul molcom si sinuos, printre padurile dese de aici. Se spune ca manastirea a fost denumita astfel dupa ce turcii au atacat lacasul intr-o seara in care crestinii ortodocsi sarbatoreau Noaptea Invierii, luand mai multi oameni aflati acolo drept robi. Primul lacas de cult ridicat aici a fost un mic schit de lemn, ctitorit de catre Banul Armega. Biserica din zid a Manastirii Robaia a fost construita abia in secolul al XVI-lea, in jurul ei luand fiinta de-a lungul timpului un intreg ansamblu monahal. Datorita efortului sustinut al staretilor de aici, au fost ridicate in timp mai multe chilii, o clopotnita, cladirea staretiei si o poarta sculptata in lemn, in stil popular, prin care se realizeaza intrarea in incinta complexului monahal. Din punct de vedere al arhitecturii, biserica manastirii a fost ridicata pe un plan treflat, fiind impartita in naos, pronaos si altar, carora li s-a adaugat ulterior si un pridvor inchis.

De-a lungul timpului, Manastirea Robaia a reprezentat, alaturi de alte lacasuri cunoscute din spatiul romanesc, rolul unui important centru cultural, aici fiind redactate numeroase manuscrise si copii ale documentelor bisericesti importante. La Manastirea Robaia si-a petrecut ultimii ani din viata renumitul pictor Parvu Parvescu, caruia i se spunea Parvu Mutu, deoarece, in timp ce isi facea treaba nu scotea nici macar o vorba. Calugarit sub numele de Pafnutie, acesta a trecut la cele vesnice in anul 17335, fiind inhumat aici, dupa cum el insusi si-a dorit.

In prezent, ansamblul monahal Robaia este un loc linistit, unde isi duc linistite existenta si se ocupa de rugaciunile si randuielile zilnice cateva maicute. Pentru credinciosii care sosesc aici, Manastirea Robaia poate reprezenta un loc perfect pentru a se detasa de viata cotidiana.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>