Manastirea Rudi

lacas de cult manastiri

 

Manastirea Rudi

Satul Rudi, aflat la distanta de 170 km de Orasul Chisinau gazduieste o manastire de calugarite, situata in inima complexului RudiArionesti. Manstirea Rughi, cum mai este cunoscuta se afla in apropierea raului ce strabate padurea de aici.

Album foto Manastirea Rudi

Harta zonala Manastirea Rudi

Descriere Manastirea Rudi

Inceputurile lacasului sunt fixate undeva prin anul 1777 cand a fost construita biserica “Sfanta Treime“. Aceasta a fost gandita dupa traditionala arhitectura moldoveneasca. Locul unde a fost ridicata constructia apartinea familiei Rudi, mai exact fratilor Andronache si Teodor, insa nu au fost singurii care au participat la ridicarea acestui lacas de cult. Negustorul Donciu din Movilau este cel care a finisat manastirea in anul 1828.

Manastirea Rudi a trecut printr-o serie de schimbari, aceasta fiind la inceput manastirea de calugari, decizia de a fi transformata urmand ulterior.

Manastirea are o istorie bogata, fiind presarata cu mici legende care imbie atmosfera acesteia. Legenda spune ca in apropiere se afla un izvor a carui apa se stia ca fiind tamaduitoare. Aftfel, numeroase persoane ii treceau pragul pentru a ajunge la locul apei tamaduitoare. Datorita acestui fapt, manastirea a fost in final edificata.

Momentul schimbarii Manastirii Rudi a avut loc in anul 1828, cand calugarii au fost mutati in Manastirea Calareseuca, in locul acestora fiind mutate maicutele ce isi duceau traiul la Manastirea Saratura. Odata cu aceasta mutare, maicutele au luat in primire si pamant arabil, pasuni, livezi, dar si o vie ce se spunea ca se intinde de la “manastire pana la Nistru”.

Cinci ani mai tarziu, la 1835, a inceput o perioada neagra pentru acest lacas sfant. La acea data, Mihail Bogus a pus stapanire fortata pe Manastirea Rudi, maicutele de aici fiind nevoite sa o paraseasca.

O alta legenda spune ca in momentul in care Bogus a acaparat manastirea, localnicii au aruncat blesteme asupra acestuia, urmand ca fiicele lui sa moara una cate una, in 1856 a decedat insusi Mihail Bogus. Inmormantarile familiei Bogust au avut loc pe teritoriul manastirii, pietrele de mormant putand fi observate si in prezent.

Desi Mihail Bogus a decedat in 1856, abia in anul 1921 aceasta si-a reluat activitatea, prin insistentele lui Visarion Puiu, episcopul de Hotin. Patru ani mai tarziu a avut loc o prima restaurare a lacasului, urmand ca aceasta sa fie extinsa cu o scoala de teologie in perioada 1930-1935.

Nu a durat foarte mult aceasta perioada a manastirii ca 1940 aceasta a fost inchisa de armata sovietica. Spatiul a fost folosit pe post de casa de copii si sanatoriu pentru copii.

In anul 1992, Manastirea Rudi si-a recastigat libertatea, intorcandu-se aici calugarii, in 1999 revenind si calugaritele.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>