Manastirea Ruoaia – Maramures

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul maramures

 

Manastirea Ruoaia

Manastirea Ruoaia este un lacas sfant inclus in lantul numeros al manastirilor din frumoasa regiune a Maramuresului, fiind situata pe vechea vatra a satului Lapus, la o distanta de aproximativ 3 km de comuna Lapus, in mijlocul unui cadru natural deosebit de pitoresc.

Album foto Manastirea Ruoaia

Harta zonala Manastirea Ruoaia

Descriere Manastirea Ruoaia

Accesul catre Manastirea Ruoaia se poate realiza foarte usor pe drumul judetean DJ109 F, dinspre orasul Targu Lapus spre satul Lapus. Manastirea este localizata in partea nordica a satului, pana unde se strabat in jur de 3 km.

Pe locul in care se afla in prezent actuala manastire a existat in urma cu cateva secole un alt lacas monahal, ce a staruit pe acest amplasament pana in anul 1762. Vechea manastire a fost atestata documentar inca din anul 1315, cand satul Lapus a fost mutat in spatiul in care se intinde si in prezent, pe vechiul loc initial ramanand apoi doar manastirea si cateva case vechi. Datorita faptului ca era un loc ferit, izolat de restul populatiei, s-a format aici in timp un grup de calugari, care si-a dus existenta duhovniceasca in pace, pana in jurul anilor 1761 – 1762, cand intregul Ardeal a avut de suferit in urma refuzarii convertirii la catolicism. Calugarii de aici au fost astfel izgoniti, cativa dintre ei fiind chiar impuscati, iar Manastirea Lapus a fost distrusa. In acelasi loc in care a existat in trecut vechea manastire, s-a pus in anul 1993 piatra de temelie a unui nou lacas, cu ajutorul sprijinului Episcopului Maramuresului, Justinian Chira. In anul 1995, odata cu stabilirea a doua maici de la Manastirea Gai din Arad in noul lacas a reinceput viata monahala la manastire, numarul acestora crescand de la an la an. Timp de 17 ani, in urma unui efort sustinut al celor doua credincioase, manastirea a evoluat, devenind un ansamblu monahal demn de toata admiratia. Actualul complex monahal de la Manastirea Ruoaia este format din manastirea ridicata dupa stilul specific maramuresean, un paraclis, altarul de vara si un corp impresionant de chilii care dispune de un numar de aproximativ 120 de locuri de cazare pentru credinciosii care poposesc aici. La Manastirea Ruaia se poate admira si o colectie impresionanta alcatuita din piese vestimentare, obiecte traditionale si unelte taranesti caracteristice zonei Lapus. Cele 15 maici care isi traiesc in tihna viata la manastire ii intampina pe turisti cu multa caldura sufleteasca oricand, dar mai ales in zilele de sarbatoare, cand locul capata o infatisare foarte frumoasa . Una dintre zilele speciale de la Manastirea Ruoaia este cea in care se sarbatoreste hramul manastirii, in ziua Nasterii Maicii Domnului.

Manastirea a fost ridicata de arhitectul Constantin Pena, care a urmat acelasi tipar caracteristic pentru majoritatea lacasurilor maramuresene, renumite pentru turlele inalte. Lemnul folosit la foarte multe dintre renumitele manastiri si biserici de aici este prezent si la Manastirea Ruoaia, restul complexului fiind ridicat din ziduri vopsite in bej si alb.

Desi este un lacas de cult relativ nou fata de celelalte existente in judetul Maramuresului, Manastirea Ruoaia, retrasa intre dealuri, este o mandrie a maramuresenilor, reprezentand alaturi de lacasuri sfinte precum Manastirea Rohia, Manastirea Barsana, Biserica Plopis, Biserica Surdesti sau Biserica Lapus o importanta valoare a patrimoniului cultural national.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. OBREJA RAMONA
  2017-08-09
  14:01:31

  Locul este deosebit de frumos,dar drumul nu chiar asa de potriviti pentru autoturisme joase (de la drumul asfaltat se parcurge o portiune de drum care are denivelari si portiuni mai inguste.(in conditiile in care am fost vara ,fara ploaie). Manastirea se gaseste venind dinspre Targu Lapus,am trecut de un pod la capatul opus al satului Lapus,(dupa pod incepe portiunea de drum neasfaltata)i am luat-o in dreapta,este indicator.Pe Google maps e trecuta Manastirea Lapus.Merita o vizita,e aer curat ,un loc in care poti sa- ti gasesti linistea.

   
 2. Raluca
  2014-03-10
  16:34:33

  Dar puteti sa lasati un numar de telefon , de unde am putea sa va contactam?

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>