Manastirea Secu – Neamt

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul neamt

 

Manastirea Secu

Manastirea Secu este una dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult din judetul Neamt, bucurandu-se de aprecierea sincera a tuturor credinciosilor ce i-au trecut pragul. Situata in Localitatea Pipirig, despre care Creanga povestea cu drag in amintirile sale, la o distanta de aproximativ 20 km de Targu Neamt, manastirea dainuie pe aceste frumoase meleaguri moldovenesti de patru secole, din anul 1602, fiind una dinre cele mai vechi vetre monahale ale regiunii.

Album foto Manastirea Secu

Harta zonala Manastirea Secu – Neamt

Descriere Manastirea Secu

Lacasul a fost ridicat pe locul unui vechi schit, Schitul lui Zosim, care se pare ca existase in trecut pe locul in care se afla in prezent manastirea. Cel caruia i se datoreaza meritele de a fi construit acest falnic lacas este Nestor Ureche, tatal renumitului cronicar moldovean Grigore Ureche. Manastirea Secu a ramas in istorie ca fiind locul in care eteristii au dus ultima lor lupta cu turcii, in urma careia au fost invinsi, iar lacasul a fost incendiat si distrus.

Accesul catre aceasta manastire poate fi la indemana oricui, avand in vedere ca cel mai usor se poate ajunge aici printr-o ramificatie desprinsa din drumul national DN15B, o artera intens circulata, ce leaga Targu Neamt de Vatra Dornei. Drumul spre manastire se desprinde din ruta principala in imediata apropiere a Rezervatiei de Zimbri Dragos Voda, un loc ce nu trebuie ratat de cei tentati de acest tip de atractii turistice. Mai departe, drumul judetean ce se ramifica in punctul Satului Leghin, strabate mai departe colinele domoale, trecand peste Ozana “cea frumos curgatoare” a lui Creanga si strabatand mai departe valea stancoasa a Paraului Secu, strajuita de paduri dese de steajari seculari, ce ridica falnici de o parte si de alta a drumului. Aici, la poalele Muntelui Vasan, se iveste superbul complex monahal al Manastirii Secu, ce are aspectul unei vechi cetati fortificate medievale, datorita zidurilor groase si a turnurilor de aparare ce inconjoara manastirea.

Cei ce viziteaza Manastirea Secu au posibilitatea de a descoperi si o impresionanta colectie de obiecte de cult bisericesti expusa in muzeul lacasului. Dintre toate obiectele pretioase adapostite in acest complex manastiresc, cea mai cunoscuta este Icoana Cipriota, adusa aici in anul 1674 tocmai din Insula Cipru. Tot aici se gasesc si doua paraclise, ale caror hramuri sunt sarbatorite la Adormirea Maicii Domnului si la Sfantul Nicolae si biserica cimitirului, ridicata in anul 1832, cu hramul sarbatorit in ziua Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul.

Cea mai impresionanta constructie a complexului ramane insa biserica cea mare, cu hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Lacasul respecta stilul arhitectural traditional intalnit la majoritatea bisericilor ortodoxe, cu naos, pronaos, altar si pridvor, fiind o constructie masiva, cu o turla imensa deasupra naosului. Farmecul inedit al complexului manastiresc este reprezentat de zidul de piatra imens ce inconjoara toate constructiile, ale carui ziduri ating si trei metri latime si in jur de noua metri inaltime.

Pe langa Manastirea Secu, pot fi vizitate aici si alte lacasuri de cult cu renume in judetul Neamt, precum Manastirea Sihastria, Manastirea Neamt, Manastirea Agapia sau Manastirea Varatec.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>