Manastirea Sfantul Ioan cel Nou

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul suceava

 

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou este unul dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult ortodoxe din orasul Suceava, fiind inclusa pe lista monumentelor istorice nationale inca din anul 2004. Aceasta manastire de calugari a fost ridicata in anii 1514-1522 si a avut un rol foarte important in viata religioasa a regiunii, intrucat a fost de-a lungul timpului resedinta a Mitropoliei Moldovei, pana in anul 1677.

Album foto Manastirea Sfantul Ioan cel Nou

Harta zonala Manastirea Sfantul Ioan cel Nou – Suceava

Descriere Manastirea Sfantul Ioan cel Nou

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou a fost denumita astfel dupa moastele Sfantului Ioan cel Nou ce se gasesc in acest lacas, aduse aici de la fosta resedinta a Mitropoliei Moldovei, Biserica Mirauti.

Ansamblul monahal Sfantul Ioan cel Nou cuprinde, pe langa biserica propriu zisa a manastirii, al carei hram este sarbatorit in ziua Sfantului Gheorghe, un mic paraclis, ridicat in jurul anului 1630, Staretia, un turn clopotnita, in forma octogonala, cu patru ferestre si patru mici contraforturi si chiliile calugarilor, ridicate incepand cu secolul al XIX-lea.

Frumusetea si importanta Manastirii Sfantul Ioan cel Nou a fost apreciata chiar si de UNESCO, aceasta organizatie incluzand lacasul de cult in lista bisericilor pictate din Nordul Moldovei ce fac parte din patrimoniul cultural mondial, printre care se numara si Manastirea Arbore, Manastirea Humor, Manastirea Moldovita, Biserica Patrauti, Manastirea Probota si Manastirea Voronet.

Dupa cum reiese si din pisania manastirii, lacasul a fost ridicat incepand cu anul 1514, de catre unul dintre fii lui Stefan cel Mare si a fost terminata in 1522, de catre Stefanita Voda, fiul celui dintai. Pictura interioara a lacasului, ce ilustreaza diverse scene si personaje biblice a fost realizata in perioada 1534-1535 si se pastreaza si in zilele noastre.

In ceea ce priveste aspectul manastirii, arhitectura acesteia urmeaza stilul adoptat de majoritatea lacasurilor ortodoxe: are un plan treflat, cu naos, pronaos, altar si pridvor.

Unele dintre cele mai importante obiecte de cult adapostite in aceasta manastire sunt moastele Sfantului Ioan cel Nou, la care se inchina an de an, numerosi credinciosi sositi aici, in ziua in care se sarbatoreste hramul lacasului. Pe langa acestea, se mai gasesc aici numeroase icoane vechi, carti bisericesti si multe alte obiecte de cult.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>