Manastirea Sfantul Vasile cel Mare

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul suceava

 

Manastirea Sfantul Vasile cel Mare

In localitatea Moldova – Sulita, pe pitorestile meleaguri sucevene, se gaseste un frumos lacas de cult ortodox: Manastirea Sfantul Vasile cel Mare, ridicata din lemn, pe o fundatie de piatra, in anul 1989.

Album foto Manastirea Sfantul Vasile cel Mare

Harta zonala Manastirea Sfantul Vasile cel Mare – Bucovina

Descriere Manastirea Sfantul Vasile cel Mare

Inchinata Sfantului Vasile cel Mare, biserica mai este cunoscuta si sub denumirea de Schitul Stirbu, fiind construita pe un loc donat in acest scop de catre Ilarie si Vasilena Cozmeci. Aceasta a fost ridicata pe locul in care se afla in trecut o casa praznicala. La scurt timp dupa ridicarea lacasului, in anul 1994, au fost sculptate catapeteasma bisericii, usile imparatesti si tetrapoadele, acestea fiind operele unui cunoscut mester local de la acea vreme, Alexa Bouhar. Ulterior, pe langa biserica propriu zisa a manastirii a fost ridicat aici si un paraclis, fiind inchinat Nasterii Maicii Domnului.

In prezent, lacasul gazduieste o obste de maici, condusa de stareta Teodora. Chiliile de aici reflecta intru totul simplitatea traiului din manastire. Pe langa acestea, ansamblul monahal mai gazduieste si un agheasmatar, sculptat in intregime in lemn, o trapeza, clopotnita, o bucatarie si alte cladiei anexe pentru toate cele trebuincioase. Biserica manastirii este construita in totalitate din lemn, impresionat fiind modul in care fatadele sunt decorate cu solzi din lemn.

Pe langa ansamblul monahal propriu zis, un alt aspect ce contribuie la potentialul turistic al zonei este reprezentat de peisajele naturale incantatoare ce se gasesc in aceasta frumoasa zona a Moldovei. La numai o ora de mers cu masina de aceasta localitate pot fi vizitate si alte obiective turistice renumite ale zonei, precum Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea. Cei sositi pe aceste plaiuri bucovinene au ocazia de a vizita o alta atractie turistica reprezentativa pentru aceasta regiune: Mocanita Hutulca. De asemenea, pe langa Manastirea Moldovita, aflata in apropiere, in Localitatea Vatra Moldovitei, se poate realiza si un tur al lacasurilor de cult pictate din Nordul Moldovei, apreciate de catre UNESCO: Manastirea Humor, Manastirea Voronet, Manastirea Moldovita, Manastirea Sucevita, Manastirea Arbore, Manastirea Patrauti sau Manastirea Probota.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>