Manastirea Sihastria – Neamt

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul neamt

 

Manastirea Sihastria

Manastirea Sihastria este un lacas cult ortodox foarte cunoscut si apreciat atat de credinciosii din regiunea judetului Neamt, cat si de toti cei care au vizitat aceste frumoase plaiuri moldovenesti. Situata la o distanta de aproximativ 20 km de Targu Neamt, intr-un cadru natural pitoresc, cu multa verdeata, manastirea reprezinta o adevarata oaza de liniste pentru obstea de calugari de aici, dar si pentru turistii ce se abat din drumul lor pentru cateva clipe de rugaciune si reculegere.

Album foto Manastirea Sihastria

Harta zonala Manastirea Sihastria – Neamt

Descriere Manastirea Sihastria

Avand in vedere ca se afla pe un traseu intens circulat al regiunii, ce duce spre Vatra Dornei, Manastirea Sihastria merita un popas, atat datorita frumusetii lacasului, cat si datorita traseului incantator. Drumul spre manastire se desprinde din ruta principala, drumul national DN15B, in imediata apropiere a Rezervatiei de Zimbri Dragos Voda, un loc ce nu trebuie ratat de cei tentati de acest tip de atractii turistice. Mai departe, drumul judetean ce se ramifica in punctul Localitatii Leghin, strabate mai departe colinele domoale, trecand peste Ozana “cea frumos curgatoare” a lui Creanga si strabatand mai departe valea stancoasa a Paraului Secu, strajuita de paduri dese de stejari seculari, ce se ridica falnici de o parte si de alta a drumului. Primul lacas ce iese in cale este Manastirea Secu, un superb complex monahal, dupa care urmeaza Manastirea Sihastria, lacas care impresioneaza prin infatisarea sa, ce ilustreaza fidel arhitectura clasica moldoveneasca.

Manastirea Sihastria vegheaza aceste locuri de trei secole, bazele primului lacas de cult ridicat aici fiind puse in anul 1655, cu sprijinul mitropolitului Varlaam Motoc si a calugarului sihastru Atanasie. Numele sugestiv al manastirii reflecta foarte bine atmosfera linistita si retrasa din acest loc cunoscut sub numele de Poiana lui Atanasie, in care au inceput sa se refugieze mai multi calugari din imprejurimi. Chiar daca a avut o pozitie retrasa, manastirea nu a fost din nefericire ferita de primejdiile epocilor trecute, in secolul al XVIII-lea aceasta ajungand in stadiul de ruina. Lacasul a fost ridicat din nou din temelii pentru a doua oara in anul 1734, care a fost inzestrata cu numeroase obiecte de cult si carti sfinte, aduse aici de la Manastirea Neamt. In timp, a luat nastere aici un adevarat ansamblu, fiind amenajate mai multe chilii pentru calugari, un paraclis de lemn: Paraclisul Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, o mica cismea a carei apa alimenteaza manastirea si alei inconjurate de flori multicolore si multa verdeata

In prezent, pe langa biserica centrala a manastirii, Biserica Nasterea Maicii Domnului, construita in vechiul stil arhitectural al bisericilor moldovenesti, simple, zvelte si de o eleganta sobra, complexul monahal Sihastria s-a imbogatit prin ridicarea unei biserici noi, mult mai mare, Catedrala Sfanta Teodora de la Sihla, ale carei picturi au fost finalizate in anul 2004. Foarte vizitate de catre credinciosi sunt si cimitirul manastirii, care a devenit in ultimii ani un loc de pelerinaj, unde se gasesc ramasitele Preotului Cleopa si mica biserica de lemn sfintita in anul 1999.

Avand in vedere frumusetea locului si linistea sufleteasca pe care acesta o inspira, multi dintre credinciosi aleg sa ramana peste noapte aici, cazandu-se la unul dintre locurile de dormit oferite de manastire. De asemenea, pe langa Manastirea Sihastria, pot fi vizitate si Manastirea Varatec si Manastirea Agapia, alte doua lacasuti sfinte reprezentative ale acestei zone, situate relativ aproape.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>