Manastirea Slatioara

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul suceava

 

Manastirea Slatioara

Manastirea Slatioara este situata in Satul Slatioara din Localitatea Rasca, la o distanta de aproximativ 30 km de Orasul Falticeni, intr-o zona pitoreasca si linistita a judetului Suceava. Aceasta manastire se numara printre cele mai importante lacasuri de cult din regiune, aici gasindu-se sediul Bisericii Ortodoxe pe Stil Vechi din Romania.

Album foto Manastirea Slatioara

Harta zonala Manastirea Slatioara

Descriere Manastirea Slatioara

Bazele Manastirii Slatioara, numita deseori si Manastirea Schimbarea la Fata a Domnului, dupa hramul sau, au fost puse in anul 1947, de catre calugarul Gligherie Tanase, lacasul avand initial forma unui mic paraclis de lemn, ce functiona pe vechiul stil ortodox, dupa calendarul iulian. Lacasul de cult avea forma unei constructii lungi, ce adapostea atat chiliile cat si paraclisul. Dovedindu-se neincapatoare, cladirea a fost extinsa intre anii 1978 – 1982, insa la scurt timp dupa sfintire, in anul 1984, un incendiu a avariat clopotnita, chiliile calugarilor si o parte a bisericii. Acestea au fost din nou renovate, de aceasta data ansamblul monahal fiind marit considerabil. La un an de la acest incendiu a fost inmormantat intr-o racla din interiorul bisericii si ctitorul acestei manastiri, Mitropolitul Gligherie, stins din viata la admirabila varsta de 94 de ani.

Manastirea Slatioara s-a dezvoltat de-a lungul timpului, in prezent gasindu-se aici sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi. Gligherie Tanase, cel in grija caruia s-a aflat aceasta manastire ani in sir, s-a numarat printre cei ce au refuzat categoric trecerea de la calendarul iulian, la calendarul nou, gregorian, continuand sa tina slujbele dupa calendarul vechi. Atat Calugarul Gligherie, cat si toti cei ce erau impotriva acestei schimbari, au dus o adevarata miscare de rezistenta, cunoscuta in zilele noastre sub acest nume de Biserica Ortodoxa de Stil Vechi.

Din punct de vedere arhitectural, Manastirea Slatioara se impune ca o constructie masiva, din zid, stilul constructiei asemanandu-se foarte mult cu cel al Bisericii Trei Ierarhi, din Iasi sau cu cel al Manastirii Dragomirna, situata aproape de Orasul Suceava. Planul manastirii respecta modelul traditional intalnit la toate lacasurile de cult ortodoxe, cu naos, pronaos si altar. Un aspect ce atrage atentia in interiorul manastirii este reprezentat de catapeteasma din lemn de stejar si tei, foarte frumos sculptata de Parintele Vasile Bostan. Zidurile interioare ale Manastirii Slatioara au fost decorate cu picturi realizate in tehnica fresca, de catre un priceput pictor bisericesc, Constantin Calinescu, ajutat de ucenica sa, Iulia Hondraghel.

In afara ansamblului monahal de la Slatioara au fost puse bazele unei imense catedrale mitropolitane: Catedrala Mitropolitana Slatioara, ce va avea hramul Pogorarea Sfantului Duh. O alta atractie turistica a zonei este Rezervatia Codrul Secular Slatioara, o arie protejata de interes national, a doua rezervatie naturala de tip forestier, ca marime, din Europa. Tot in aceasta localitate se gaseste un alt cunoscut lacas de cult, ce poate fi de asemenea vizitat: Manastirea Rasca, amplasata intr-un cadru natural pitoresc de pe valea Paraului Rasca.

Prezentare video Manastirea Slatioara


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. Madalina
  2015-04-12
  10:10:24

  Foarte frumos locul si foarte linistit

   
 2. oltita
  2015-02-15
  09:57:06

  Eu traesc in acest sat de 32 de ani si este un sat foarte linistit .

   
 3. Paula Militaru
  2014-08-02
  19:41:58

  Este un loc care merita sa fie vizitat.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>