Manastirea Stanisoara – Calimanesti

calimanesti lacas de cult manastiri muntii cozia obiective turistice judetul valcea valea oltului

 

Manastirea Stanisoara

Manastirea Stanisoara se gaseste pe teritoriul localitatii Calimanesti, in judetul Valcea. Aceasta este una dintre numeroasele lacasuri sfinte de pe Valea Oltului, fiind localizata chiar la poalele Masivului Cozia, mai sus de Manastirea Turnu, pe malul stang al raului Olt.

Album foto Manastirea Stanisoara

Harta zonala Manastirea Stanisoara – Calimanesti

Descriere Manastirea Stanisoara

Situata la aproximativ 10 km distanta in directia nord fata de gara Calimanesti – Jiblea, catre Manastirea Stanisoara se poate ajunge atat dinspre localitatea Calimanesti, cat si dinspre Manastirea Turnu, pe poteci forestiere, intinse pe o distanta ce masoara in jur de 6 km, ce pot fi parcurse in aproximativ doua ore.

Asezamantul monahal de la Stanisoara se gaseste intr-un cadru natural deosebit, retras si linistit, unde monahii traiesc o viata austera, se roaga mereu, tin slujbe noaptea, iar hrana lor este lipsita de carne.

Pana la inceputul secolului al XVIII-lea, manastirea se numea Nucet, fiind apoi denumita Stanisoara dupa numeroasele stanele de oi prezente in spatiul din jurul sau. Nu se cunoaste exact data la care primul asezamant monahal a fost ridicat in acest spatiu, insa se stie ca a existat initial un schit din lemn ce se leaga de numele unor calugari sihastri: Meletie, Neofit, Isaia si multi altii care isi duceau existenta in locurile de langa Manastirea Cozia si pesterile din imprejurimi. Primii sihastri s-au retras aici, intr-un mediu linistit, dedicandu-si viata exclusiv rugaciunii si lecturilor sfinte. Se spune ca in jurul anului 1671, acestia au fondat un mic schit de lemn pe locul in care se afla in prezent manastirea. Abia in anul 1747 a fost zidita o biserica de catre un grup de boieri din Pitesti, inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe si cateva chilii pentru calugarii de aici. Lacasul a fost pustiit in anul 1788, in timpul unui razboi in care armatele turcesti au incendiat biserica si chiliile, iar pe calugari i-au omorat. Schitul a fost reconstruit intre anii 1803 – 1806 de catre Sava si Teodosie, doi monahi veniti de la Athos, sprijiniti de catre Episcopul Iosif I al Argesului, insa va fi complet distrus in anul 1850, in urma unui alt incendiu. Actuala cladire din piatra a fost ridicata intre anii 1903 – 1908, avandu-l ca si ctitor pe episcopul Gherasimus Timus. In anul 1909, in partea nordica a bisericii au fost ridicate mai multe chilii pentru calugarii de aici.

Manastirea a fost ridicata de un arhitect italian, Debona Apoloni, fiind o constructie masiva din piatra, cu o turla mare localizata pe naos si un pridvor spatios, deschis si sustinut de partu coloane din piatra. Manastirea gazduieste si in prezent cateva icoane vechi si carti bisericesti aduse de la Muntele Athos de catre calugarii Sava si Teodosie. Pictura interioara a fost realizata de catre Dumitru Belizarie si un elev al sau in anul 1948, iar ferestrele bisericii sunt infrumusetate cu vitralii pictate cu diversi sfinti. In urma unui incendiu care a distrus chiliile schitului, s-a ridicat pe locul acestora intre anii 1936 – 1940 inca un mic lacas sfant, folosit in prezent ca si spatiu de desfasurare a slujbelor pe timpul iernii.

In acest spatiu izolat de lumea dezlantuita, perfect pentru rugaciune isi duc in prezent viata un numar mare de calugari, care ii impresioneaza pe vizitatori prin credinta pe care o poarta in suflet si care li se citeste pe chip. Atat aceasta manastire, cat si celelalte manastiri de pe Valea Oltului precum: Manastirea Cozia, Manastirea Turnu, Manastirea Frasinei sau Manastirea Ostrov sunt lacasuri sfinte inedite, ce merita a fi vizitate. Turistii iubitori de drumetii pot vizita si Cascada Urzicii, la care se poate ajunge pornind de la manastire printr-un traseu marcat, in aproximativ 30 de minute.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>