Manastirea Sucevita

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul suceava stefan cel mare

 

Manastirea Sucevita

Situata la 18 km de Radauti si 55 km de Campulung Moldovenesc, Manastirea Sucevita este una dintre cele inscrise in Patrimonul Cultural UNESCO.

Avand hramul Invierii Domnului, manastirea a fost construita in secolul al XVI-lea de boierii Movila, ctitorul din registrul manastirii fiind Gheorghe Movila in anul 1584. Legenda spune ca piatra folosita la ridicarea acesteia a fost adusa de o femeie ce isi dorea iertarea pacatelor. Manastirea imbina elemente bizantine si gotice specifice lacasurilor de cult moldovenesti avand trei pridvoare dintre care unul inchis iar celelalte doua deschise. In apropierea acesteia se pot vedea ruinile ramase in urma casei domnesti si a chiliilor de altadata.

Album foto Manastirea Sucevita

Harta zonala Manastirea Sucevita – Bucovina

Descriere Manastirea Sucevita

Cercetatorul Paul Henry a afirmat despre picturile Manastirii Sucevita ca sunt Testamentul artei clasice moldovenesti, artistii ce au contribuit la ea fiind chiar ucenicii Sfantului Daniil Sihastru, ocrotitor al Manastirii Voronet. Partea stanga a naosului prezinta tabloul intregii familii Movila insa veti observa si picturi ale Sfintilor Nicolae, Gheorghe si Pahomie. Originalitatea manastirii tine de faptul ca majoritatea picturilor au o nota narativa configurand viata celor infatisati pe peretii acesteia. Frescele pictate de Ioan Zugravul si fratele sau Sofornie sunt autentice si respecta temele cu caracter teologico-dogmatic ca de exemplu Rugaciunea Tuturor Sfintilor in sapte registre. Aspectul de fortareata al manastirii este dat de peretii inalti si zidurile intarite cu turnuri, stalpi si diguri. Deasupra portii de la intrare, semicercul este pictat cu Invierea Domnului iar la primul nivel exista o capela realizata in cinstea Bunei Vestiri. Clopotul se afla in turnul cel mai masiv situat in partea nord-vestica si imbogatit cu trei stapli exteriori suprapusi. La etajul superior se afla clopotnita, Irimia Movila donand in anul 1605 doua clopote vegheate de patru arcuri mari. Parterul manastirii gazduieste munca maicutelor din altelierul de refacere a icoanelor. Culoarea ce predomina picturile exterioare ale manastirii este verde. Cu o vechime de 400 ani acestea au diferite tematici religioase cum ar fii Scara lui Ioan Climax, Arborele lui Ieseu (genealogia lui Hristos) si Vamile Vazduhului. In interior turistii pot vedea trei imagini ale Genezei unde sunt introduse elemente populare specifice zonei ca vita de vie si garofitele. Aveti posibilitatea de a vizita mormantul fratilor Irimia si Simion Movila dar si Muzeul Sucevita care contine piese cu o importanta valoare istorica (broderii cusute cu fire de aur si argint, obiecte si manuscrise specifice perioadei secolului XV-XVI).

Manastirile Moldovei sunt recunoscute ca fiind cele mai frumoase datorita originalitatii artistilor teologi ce au contribuit la ele dar si a peisajelor din jur. Cei ce au vizitat de-a lungul timpului diferite zone al Romaniei au fost atrasi de valorile folclorice, istorice si religioase ale Moldovei si de ingeniozitatea reamintita prin fiecare astfel de obiectiv turistic.

Prezentare video Manastirea Sucevita


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. Ionut
  2012-07-18
  22:36:03

  Foarte util acest articol. Citindu-l am aflat o gramada de lucruri interesante despre manastirea Sucevita. Sper sa ajung cat mai curand sa vizitez aceata manastire.

  jocuri geografie

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>