Manastirea Surpatele – Valcea

lacas de cult manastiri neagoe basarab obiective turistice judetul valcea

 

Manastirea Surpatele

Manastirea Surpatele este situata in comuna Frincesti, satul Surpatele, judetul Valcea la doar 3 km de un alt lacas monahal reprezentativ Manastirea Dintr-un Lemn. Prima atestare istorica in forma scrisa a acestui asezamant istoric dateaza din 1512, din vremea domniei lui Neagoe Basarab. Zidirea a fost atribuita boierilor din neamul Buzestilor, logofatului Tudor Dragoescu, fratele sau Stanciu si preot Dumitru Balasa. Era o constructie de lemn care nu mai există astazi si despre care nu se conosc multe date istorice.

Album foto Manastirea Surpatele – Valcea

Harta zonala Manastirea Surpatele – Valcea

Descriere Manastirea Surpatele – Valcea

Intre anii 1703-1706, Doamna Maria Brancoveanu sotia domnitorului Constantin Brancoveanu a refacut din temelie biserica si a zidit in jurul ei cladirile necesare unei importante manastiri, cunoscuta in zilele noastre ca fiind Manastirea Surpatele aceasta fiind o manastire de maici avand hramul Sfanta Treime.

Biserica prezinta o catapeteasma frumos sculptata, unde asemeni usilor se face prezent cunoscut stilul brancovenesc.

In vechile cronici istorice care stau marturie in timp, Alexandru Odobescu precizeza in anul 1860 existenta catorva obiecte de o inestimabila valoare din aceasta manastire: o Evanghelie imbracata cu argint poleit, oferita in dar de Constantin Brancoveanu pe cand era vel-spatar, dania fiind scrisa chiar de el; doua poale de icoane si o dvera de serasir si mai multe sangulii de panze de in subtire, cusute cu mare finete, pentru Maica Domnului. Sunt si o serie de vesminte preotestii insemnate in catalogul lui Odobescu, de stofa, catifea sapate pe material de matase groasa sau matase cu par de cal.

Peretii, in exterior, au trei braie mediane, cel din mijloc mai gros, torsionat si frumos ornamentat. Pictura de mare valoare, lucrata in fresca, din anul 1707, reprezinta opera iscusitilor zugravi Andrei Iosif Ieromonah, Hranite si Stefan. Deasemenea se remarca in mod deosebit portretele din pronaos ale ctitorilor. O scena splendida, rar intalnita, este Impartirea hainelor lui Iisus.

Interiorul bisericii este compartimentat in altar naos si pronaos. Usa de lemn de la intarea bisericii este frumos sculptata de Filip tamplarul, dupa cum atesta insemnarile din jurul ei.

Pridvorul bisericii de tip deschis este sustinut de cele opt coloane mari din piatra, avand plafonul frumos pictat.

Trasatura definitorie a Scolii de zugravi de la Hurez sau aflate sub influenta nemijlocita a acesteia, pictura de la Manastirea Surpatele evidentiaza tendinta de innoire si de imbogatire a temelor iconografice si de dezvoltare a caracterului narativ al compozitiilor. De un deosebit interes iconografic este ciclul Sfintei Treimi, unic in Tara Romaneasca, reprezentat in naos, prin intermediul a opt scene in locul obisnuitelor scene din Viata lui Iisus.

Prezentare video Manastirea Surpatele


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>