Manastirea Tarcau

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul neamt

 

Manastirea Tarcau

Intr-o poiana deschisa, aflata intre localitatile Brates si Ardeluta, se ridica in armonie cu natura Manastirea Tarcau, cunoscuta pana nu demult drept Schitul de calugari Tarcau, renumit lacas de cult pentru calugari.

Album foto Manastirea Tarcau

Harta zonala Manastirea Tarcau – Neamt

Descriere Manastirea Tarcau

Manastirea are in componenta sa loturi de padure, fanete si mori din zona Tarcaului. Acestea erau folositoare calugarilor care locuiau aici in trecut, fiind surse de venit eficiente. Treptat, numarul calugarilor a scazut si Schitul Tarcau a trecut sub proprietatea Manastirii Bistrita, de care a apartinut pana in anul 1990, an in care si-a obtinut statutul de manastire.
Manastirea a fost construita sub forma de cruce, extremitatile de la apus si rasarit fiind rotunjite. Caracterul deosebit al constructiei este dat de arhitectura. Cladirea prezinta un acoperis aflat in doua pante repezi, iar turnul-clopotnita este construit pe doua nivele, avand un acoperis bulbat, element rar intalnit la bisericile din Moldova.

In anul 1936 a fost adaugat in sudul constructiei un pridvor inchis, iar in interiorul bisericii poate fi observata arcada formata din barne al carei scop este sa separe pronaosul de naos. Fiind realizata intr-un stil comun bisericilor, partile interioare sunt acoperite de bolti.
Biserica ce are hramul “Duminica Tuturor Sfintilor” a fost construita din barne din lemn de frasin, dupa un plan triconic traditional, avand dimensiunile reduse si fiind lipsit de turla. Numeroase elemente, printre care catapeteasma si icoanele dateaza inca de la ctitorire, adica de la inceputul secolului al XIX lea. Catapeteasma prezinta cinci randuri de icoane si a este construita din scanduri late realizate din lemn de tei, ce isi au suportul pe un schelet din barne.

Caracterul deosebit al manastirii este dat prin aceasta catapeteasma care a fost excelent conservata de-a lungul timpului, pastrandu-se intacta curbura liniilor, precizia si coloritul deosebit. Manastirea este inchisa in partea de vest prin doua doua case monahale, care dateaza din secolul al XIX lea.
De la Manastirea Tarcau se poate porni un drum spre Piatra Neamt, oras cu o bogata cultura, unde poate fi admirat Lacul Batca Doamnei. Un alt drum ce porneste de aici este cel spre Cheile Bicazului, unde poate fi gasit cel mai mare lac de baraj natural din Romania, Lacul Rosu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>