Manastirea Tiganesti

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice basarabia

 

Manastirea Tiganesti

In apropierea satului Tiganesti, la distanta de 35 de Chisinau si inalta semeata Manastirea “Adormirea Maicii Domnului”, sau Manastirea Tiganesti, dupa cum mai este cunoscuta.

Album foto  Manastirea Tiganesti

Harta zonala  Manastirea Tiganesti

Descriere  Manastirea Tiganesti

Manastirea Tiganesti a fost ridicata in anul 1725 sub indrumarea boierului Lupu Denca, cu ajutorul razesilor din zona, mai exact din comuna Cobilca, in prezent Codreanca. Lacasul se prezenta initial in intregime lemn. Cel dintai staret al Manastirii Tiganesti a fost ieromonahul Samuil.

Datorita trecerii vremii, biserica din lemn s-a deteriorat si in locul acesteia a fost ridicata o biserica de piatra in anul 1846. Acesteia i s-a alaturat si o biserica de iarna ce purta hramul Sfantului Nicolae. Constructia din urma a fost ridicata in 1868, in vremurile Egumenului Ghedeon.

In urma celui de-al doilea Razboi Mondial, sovieticii au incercat sa inchida manastirea. Prima actiune a avut loc in anul 1945, insa manastirea a ramas in functiune.

Insa, in anii 1950 s-a pus stapanire pe lacasul de cult. Calugarii, in numar de 165 au fost transportati in directii nestiute, iar intreaga avere manastireasca ce includea carti si icoane a fost distrusa. O singura icoana a mai ramas intreaga dupa aceea, icoana primita din partea episcopului Serafim.

De asemenea, cimitirul manastirii a fost nivelat, iar crucile arse, in timp ce drumul care lega sfantul lacas de Manastirea Tabara s-a facut si el disparut.

Complexul a fost transformat in spital de psihiatrie, iar biserica de vara in depozit.

Redeschiderea Manastirii Tiganesti a avut loc in anul 1992, cand intregul spatiu a fost renovat. In 2009 a fost sfintita a treia biserica, inchinata icoanei Maicii Domnului “Izvor Tamaduitor”.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>