Manastirea Tismana – Gorj

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul gorj

 

Manastirea Tismana

Manastirea Tismana este una dintre cele mai cunoscute lacasuri sfinte din intreaga regiune a Olteniei, fiind localizata pe teritoriul judetului Gorj, intr-un cadru natural incantator, dominat de culmi stancoase si paduri dese, la o distanta de aproximativ 30 km in partea vestica fata de Orasul Targu Jiu si in jur de 5 km in partea de nord a localitatii Tismana.

Album foto Manastirea Tismana

Harta zonala Manastirea Tismana – Gorj

Descriere Manastirea Tismana

Cei care isi doresc sa viziteze manastirea trebuie sa stie ca accesul rutier pana la aceasta locatie se realizeaza foarte simplu, existand posibilitatea de a ajunge aici urmand traseul drumului national DN67 D, ce leaga Orasul Targu Jiu de Baia de Arama, pana in punctul unde se intalneste o ramificatie in partea dreapta, spre Tismana. Intregul traseu pana la manastire este splendid, soseaua ce isi croieste drumul prin padurile dese de aici fiind insotita de sursurul zglobiu al raului Tismana.

Lacasul sfant de la Tismana, numit de Alexandru Vlahuta “o lume de inchipuiri, de basme”, se numara printre cele mai vechi asezari monahale de pe teritoriul romanesc, fiind pastrata foarte bine in timp. Ctitorul acestei manastiri este considerat Sfantul Nicodim, ale carui moaste se gasesc in prezent intr-o racla aflata in interiorul complexului monahal. Locul manastirii a fost ales in mod special datorita frumusetii cadrului natural. Asezata la poalele Muntelui Starmina si inconjurata de culmi stancoase si paduri dese, Manastirea Tismana este o adevarata oaza de liniste, ce impresioneaza toti vizitatorii atat prin frumusetea piesajelor care o inconjoara, cat si a constructiei in sine. In imediata apropiere a sa se gaseste si Pestera Sfantului Nicodim, de langa care tasneste o cascada, o cadere de apa de aproximativ 40 metri, ce ajunge in raul Tismana. Desi lui Nicodim ii apartine alegerea tipului de arhitectura a manastirii si a detaliilor de constructie, zidurile au fost ridicate cu sprijinul domnitorilor Radu Negru Voievod, Dan I si Mircea cel Batran. In ceea ce priveste arhitectura, aceasta este inspirata din stilul bizantin, avand un plan treflat, specific pentru majoritatea lacasurilor ortodoxe, cu naos, pronaos, altar si un pridvor ce inconjoara pronaosul si o mica parte din naos. Manastirea a fost sfintita in data de 15 august 1378, sarbatorindu-si in fiecare an hramul in ziua Adormirii Maicii Domnului. La fel cea mai mare parte din lacasurile sfinte de pe teritoriul romanesc, si Manastirea Tismana a avut foare mult de suferit in urma numeroaselor atacuri ale paganilor, insa cu sprijinul mai multor domnitori si oameni instariti ai acelor timpuri, atat biserica manastirii, cat si celelalte contructii din curtea complexului monahal au fost refacute si s-au pastrat in timp intr-o forma foarte buna.

Complexul monahal de la Tismana este in prezent format din biserica propriu zisa, al carei aspect inedit este dat de catapeteasma din stejar, cu ornamente florale suflate in aur, realizata in stil brancovenesc, chiliile maicutelor ce isi traiesc existenta aici si din Muzeul Manastirii, unde se gasesc o serie de obiecte de cult, colectii de picturi, carti bisericesti vechi si vesminte preotesti. O parte dintre obiectele valoroase ce apartin acestei manastiri sunt pastrate si la Muzeul National de Arta al Romaniei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>