Manastirea Zamca

biserica armeneasca lacas de cult manastiri obiective turistice judetul suceava suceava

 

Manastirea Zamca

Situata in extremitatea vestica a Orasului Suceava, Manastirea Zamca se numara printre cele mai importante lacasuri de cult ale zonei, fiind inscrisa pe lista celor mai importante monumente istorice din judetul Suceava. Acest edificiu religios are o mare valoare, datorata in primul rand faptului ca reprezinta expresia culturii coloniei armene din Suceava, ce a pus in anul 1606 bazele acestui complex monahal care sa le serveasca drept loc de refugiu si rugaciune tuturor armenilor refugiati incepand cu secolul al XVI-lea in Moldova.

Album foto Manastirea Zamca

Harta zonala Manastirea Zamca – Suceava

Descriere Manastirea Zamca

De-a lungul cursului istoriei, Manastirea Zamca a reprezentat o buna bucata de vreme sediul Episcopiei Armene. Complexul monahal de aici cuprinde, pe langa biserica propriu zisa a manastirii, un imens turn clopotnita, de aproximativ 26 metri si un mic paraclis, toate acestea fiind inconjurate de un zid de incinta, care ii confera ansamblului un aspect de fortareata.

Cu privire la originea manastirii exista si o povestioara a armenilor, conform careia, manastirea a fost initial cunoscuta sub numele Sfantul Oxent sau Sfantul Auxentie, fiind ctitorita de Auxent, Iacob si Grigore, trei frati care au cumparat cu multa truda locul in care a fost inaltata manastirea. Conform legendei, fiecare dintre cei trei a ridicat cate o constructie a complexului monahal: primul a ridicat biserica, inchinandu-i hramul Sfantului Auxentie, al doilea a inaltat paraclisul, iar ultimul a ridicat turnul cu clopotnita, ce a primit hramul Sfantul Grigorie Luminatorul. O alta versiune in legatura cu istoria manastirii ii apartine unui preot armean din Moldova, Azad Mandalian, care sustine faptul ca printr-un hrisov domnesc semnat in anul 1401 de catre Alexandru cel Bun, Episcopul Hovhannes este insarcinat cu datoria de a indruma intreaga comunitate armeana din Moldova.

Majoritatea domnitorilor moldoveni s-au aratat deschisi catre comunitatea armeana, exceptie facand Petru Rares, cel ce ii considera neortodocsi, dorind convertirea acestora la ortodoxismul romanesc. In aceasta perioada de reprimare a armenilor, foarte multi s-au refugiat in Transilvania, manastirea fiind chiar arsa.

Amplasata intr-un platou foarte bine pozitionat din punct de vedere strategic, Manastirea Zamca a reprezentat locul in care s-au stabilit trupele polone conduse de Sobieski, pe durata campaniei militare impotriva turcilor, din anii 1960 – 1961. In aceasta perioada manastirea a fost inconjurata cu un val de pamant, prevazut cu bastioane la colturi. De la acest aspect de cetate fortificata (zamek, in poloneza) provine cel mai probabil si numele actual: Zamca.

Timp e mai bine de 130 de ani, Manastirea Zamca s-a aflat sub stapanire straina, fiind recastigata cu greu de catre armeni. Intre anii 1957 – 1965 si apoi in 1994, manastirea a fost restaurata, fiind reconstruite acele parti ale complexului care fusesera deteriorate de-a lungul timpului. Manastirea Zamca a fost din nou sfintita, in anul 2004, dupa ce au fost finalizate amplele lucrari de restaurare desfasurate aici.

In ceea ce priveste arhitectura, acest complex monahal se caracterizeaza in primul rand prin simplitate. Ridicata din piatra, biserica manastirii este compartimentata in naos, pronaos si altar, imbinand elemente arhitecturale de traditie gotica cu elemnte clasice si orientale. Ca si element inedit, se remarca cele trei altare ale lacasului: unul central si alte doua secundare. Pictura originala din interiorul bisericii nu s-a mai pastrat decat in mici portiuni, pe peretele drept si pe cel frontal al naosului, restul peretilor fiind tencuiti si pictati simplu, in culoarea alba.

In jurul bisericii se mai gasesc si alte constructii, printre care se numara o fantana inconjurata de ziduri, turnul clopotnita si un paraclis, toate acestea formand un complex manastiresc considerat monument istoric, demn de toata admiratia.

Prezentare video Manastirea Zamca


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>