Manastirea Zamfira

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul prahova valea teleajenului

 

Manastirea Zamfira

Manastirea Zamfira este situata in judetul Prahova, pe Valea Teleajenului, pe o sosea paralela cu drumul national DN 1A, ce leaga orasul Ploiesti de Brasov, la o distanta de aproximativ 15 km de Ploiesti. Manastirea este asezata pe raza Comunei Lipanesti, in apropierea Satului Zamfira.

Album foto Manastirea Zamfira

Harta zonala Manastirea Zamfira – Prahova

Descriere Manastirea Zamfira

Lacasul de cult dateaza inca de la jumatatea secolului al XIX-lea, complexul monahal de aici fiind format din doua lacasuri de rugaciune: biserica veche, sau biserica mica, situata in cimitir si biserica mare. Manastirea isi sarbatoreste doua hramuri: la Inaltarea Domnului si la Sfantul Ierarh Nifon. Conform documentelor existente, Manastirea Zamfira a fost ridicata intre anii 1721 – 1743 in timpul domnitorului Nicolae Mavrocordat, din initiativa vaduvei negustorului Manoil Apostoli, Zamfira Apostoli. Dupa moartea acesteia, se pare ca sarcina de finalizare a lucrarilor i-a revenit norei acesteia, Smaralda, nepoata voievodului Serban Cantacuzino, vaduva si ea la acea vreme. In timp, biserica a suferit mai multe stricaciuni, in special in urma cutremurelor din 1940 si 1977, fiind reabilitata in mai multe randuri.

Interiorul complexului monastic are forma unui patrulater, intinzandu-se o lungime de aproximativ 170 metri si o latime ce masoara in jur de 130 metri. In exteriorul acestui spatiu se gasesc cimitirul vechi, precum si gradinile si spatiile verzi ce tin de manastire.

Biserica veche, sau Biserica Sfanta Treime se afla in cimitirul din curtea manastirii si are o forma traditionala trilobata, cu un pridvor deschis si pereti exteriori simpli, albi. Pictura interioara este facuta in stilul neo-bizantin, realizata recent, in anul 1982 de catre pictorul Mihail-Bogdan Mochulschi, din vechea pictura pastrandu-se doar cea a tamplei. In cimitirul de langa biserica se afla mormintele a cinci dintre membrii familiei marelui istoric Nicolae Iorga.

Biserica noua, asezata in curtea manastirii a fost fondata de Mitropolitul Nifon, fiind construita intre anii1855 – 1857 si sfintita la 8 septembrie 1858, cand au fost mutate aici maicutele de la Schitul Rosioara de la Filipesti de Padure. Si aceasta a avut de suferit datorita cutremurelor din 1940 si 1977, fiind de asemenea necesare lucrari de renovare. Activitatea monahala a manastirii a fost intrerupta in timpul regimului lui Gheorghiu Dej, in anul 1959 cand manastirea a fost inchisa si maicile au fost alungate. Aceasta a fost deschisa dupa un timp ca monument istoric si abia din 1970 a inceput sa fie din nou locuita de maici. Dupa revolutia din 1989, la manastire a inceput sa se desfasoare din nou o viata monahala normala.

Cladirea este construita in forma de cruce, cu Altar, naos foarte spatios, pronaos si un pridvor inchis cu geamuri. Tampla este construita din lemn de tei, fiind pictata de Nicolae Grigorescu.

Manastirea Zamfira detine o colectie de obiecte bisericesti specifice: cruci, potire, vesminte si carti vechi, ce au o valoare de patrimoniu national. Un alt element specific si special al acestui edificiu sfant este dat de pictura interioara a Manastirii Zamfira, care a fost realizata intre anii 1856 – 1857 de catre marele pictor Nicolae Grigorescu, caruia i-a ajutat si fratele sau, Gheorghe Grigorescu. Pictura interioara este singura lucrare in fresca a lui Grigorescu, acest lucru conferindu-i unicitate si o mare importanta artistica. Atat peretii, cat si icoanele de aici au fost realizate intr-o perioada foarte scurta, de un an si doua luni, in timpul in care Grigorescu avea pe atunci o varsta de aproximativ 18-19 ani. Pictura a suferit in timp mai multe deteriorari, fiind restaurata in mai multe randuri. In anul 1904, mitropolitul Ghenadie Petrescu a initiat executarea picturii in ulei de catre Toma Vintilescu peste cea a lui Grigorescu. In anii 1951-1953, pictorii Gheorghe Vanatoru si Constantin Calinescu fac si ei repictari in tempera. Cea mai importanta restaurare a fost executata de catre pictorul Chiriac Ion, intre anii 1986-1989, care a indepartat toate portiunile repictate si a scos la iveala pictura originala a lui Nicolae Grigorescu, punand-o in valoare din nou.

In prezent, biserica este marginita de o parte si de alta de trandafiri, curtea este foarte spatioasa, avand din loc in loc plantati arbori coniferi. Traiesc aici aproximativ 30 de maicute in chilii si casute imbunatatite de catre Patriarhul Justinian in perioada anilor 1986 – 1989, dotate cu instalatii electrice. Se oficiaza in fiecare zi slujbe religioase, dimineata si seara, pentru toti credinciosii care merg la aceasta manastire.

Manastirea Zamfira, alaturi de celelalte lacasuri sfinte ca Manastirea Suzana, Manastirea Crasna si Manastirea Cheia de pe Valea Teleajenului completeaza cu succes peisajele naturale de aici, conferind zonei o mare importanta din punct de vedere religios.

Prezentare video Manastirea Zamfira


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Pacea
  2016-06-11
  19:19:24

  Dragă comentatorule nu şti că în interiorul unei biserici sau monument istoric nu e permis a se face fotografii fără a cere binecuvântare această atitudine fiind însăși ea o dovadă de lipsă a celui mai elementar bun simț?Să nu o numesc concretc needucație?Aşa că dragule scoate bîrna din ochiul tău .... sau poate ai îndrăznit tot cu aceeași. .. să fotografiezi în timpul unei slujbe când alții care au venit să se roage înaintea Bunului Dumnezeu tu făceai şedințe foto fără a cere cuiva voieEu nu am întâlnit acolo maicile care le judeci tu având ceva în ochii tăi..

   
 2. FIREA
  2013-05-20
  12:17:42

  FRUMOASA MANASTIRE ,ZAMFIRA DAR PUTIN OSPITALERE ,CALUGARITELE DE ACOLO . CAND AM INCERCAT SA FAC O POZA, ATAT DE "LUMESC"S-AU NAPUSTIT SPRE NOI ,INCAT AM PLECAT CU UN GUST AMAR. SE PUTEA SA NI SE ATRAGA ATENTIA INTR-UN MOD MAI UMAN DACA NU MAI ..CU MILA SI INTELEGERE. PATRIARHUL DANIEL AR TREBUI SA SE APLECE SI SPRE ASTFEL DE ASPECTE NEPLACUTE. CALUGARITELE DE LA MANASTIREA ZAMFIRA NU SUNT PROPIETARESELE ACELUI LOC IAR ACEST ASPECT TREBUIE SA LE FIE FOARTE CLAR CAND PELERINII LE TRECE PRAGUL .MANASTIREA ZAMFIRA ESTE A ROMANILOR ,DRAGI SURATE NERVOASE MAI TOT TIMPUL !

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>