Manastirea Zosin – Moldova

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul botosani

 

Manastirea Zosin

Manastirea Zosin este un lacas de cult ortodox cunoscut in regiunea judetului Botosani, localizat mai exact in Localitatea Baluseni, la o distanta de numai 15 km de Orasul Botosani. Pe langa frumusetea complexului manastiresc, turistii sositi pe aceste plaiuri moldovenesti se pot bucura de un cadru natural pitoresc si linistit, perfect pentru cateva momente de rugaciune.

Album foto Manastirea Zosin

Harta zonala Manastirea Zosin – Bucovina

Descriere Manastirea Zosin

Biserica ansamblului manastiresc de aici a fost ridicata inca din anul 1779. In prezent, lacasul este inscris pe lista monumentelor istorice din judet, datorita vechiului lacas de lemn ce se mai pastreaza aici de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si a clopotnitei manastirii, doua dintre cele mai vechi elemente componente ale complexului monahal.

Datele referitoare la inceputurile acestui lacas sunt consemnate chiar in pisania manastirii, aflata deasupra usii de la intrare, in care se precizeaza anul, ctitorul Tudorache Basuta si hramul primit la sfintirea lacasului, sarbatorit in Ziua Adormirii Maicii Domnului. Cel mai impresionant aspect al vechiului lacas al Manastirii Zosin este legat de modalitatea prin care acesta a fost construit. Aceasta biserica de lemn se numara printre foarte putinele lacasuri ai caror pereti sunt alcatuiti din nuiele impletite, peste care a fost adaugat un strat de lut, varuit apoi in culoarea alb.

Desi dupa ce au fost secularizate averile manastiresti, a avut foarte mult de suferit, lacasul a rezistat eroic, infatisandu-se si in prezent turistilor ce trec pe aici si fermecandu-i prin aspectul sau arhaic. Zile mai bune pentru ansamblul monahal al Manastirii Zosin au urmat dupa anii 1990, cand au fost restaurate atat schitul, cat si intreaga asezare monahala, cu sprijinul Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, Daniel Ciobotea. De asemenea, tot incepand cu aceasta data a fost ridicata aici si noua manastire, mica, dar cocheta, cu un plan arhitectural in forma de cruce, alcatuita din naos, pronaos si altar, fara pridvor. In partea nordica a complexului se gasesc si staretia, chiliile si restul anexelor.

Avand in vedere maretia constructiei, dar si frumusetea cadrului natural, Manastirea Zosin este vizitata an de an de numerosi credinciosi, in special in ziua sarbatoririi hramului, cand este oficiata o slujba incantatoare.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. STANCIU ADRIAN PETRUT
  2012-03-20
  12:08:17

  vreau si eu vederi cu sfanta manastire joseni
  STANCIU ADRIAN
  COMUNA VULTURESTI
  JUDETUL ARGES
  VREAU VEDERI CU ORICE MANASTIRE

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>