Masivul Piatra Mare – Carpatii de Curbura

atractii naturale carpatii de curbura carpatii orientali masivul piatra mare

 

Masivul Piatra Mare

Masivul Piatra Mare face parte din muntii Barsei, localizati in sudul Depresiunii Brasov, in cadrul Carpatilor de Curbura. Limita nordica a masivului este formata de sesul intramontan al Barsei. In est, Valea Garcinului, insotita de abruptul rasaritean al Pietrei Mari, constituie limita fata de culmile rotunjite ale Muntilor Garbovei cu care exista numeroase legaturi turistice. Limita sudica, spre muntii mai scunzi ai Predealului, urmareste cursurile superior si mijlociu ale Timisului Sec de Sus si pitoreasca depresiune a Timisului de Sus. Spre vest, culoarul Vaii Timisului desparte Piatra Mare de masivul Postavarul.

Album foto Masivul Piatra Mare – Carpatii de Curbura

Harta zonala Masivul Piatra Mare – Carpatii de Curbura


Descriere Masivul Piatra Mare – Carpatii de Curbura

La Piatra Mare se ajunge fie pe cale rutiera, accesand drumurile nationale 1 si 1A sau pe cale ferata prin magistrala ce face legatura intre Bucuresti si Brasov.

In Piatra Mare mare exista mai multe puncte de plecare pentru diverse trasee. Aceastea sunt Cabana Dambul Morii, Sacele, Timisu de Sus si Predeal.

Unul din cele mai accesate trasee este cel de la Cabana Dambul Morii. Accesul are loc pe DN1 pornind pe directia Timisul de Jos – Brasov. Traseul incepe de la Cabana Dambul Morii si este marcat cu banda galbena. Dupa aproximativ o ora de mers se ajunge la un punct de rascruce de unde se poate alege 2 trasee: traseul cu banda galbena spre Canionul Sapte Scari sau traseul din stanga marcat cu triunghi albastru spre Prapastia Ursului.

Cel de-al doilea drumul poate fi folosit ca alternativa la trecerea canionului, pentru cei care nu se incumeta sa escaladeze cele sapte scari abrupte, acesta intersectandu-se la cota 1200, mai sus de canion cu primul drum. Traseul continuă pana la Cabana Piatra Mare (1.629 m) de unde se ajunge pe Varful Piatra Mare in  aproximativ o ora. Prin aspectul lui, varful are o infatisare modesta, in schimb e surprinzator prin panorama pe care o dezvaluie. Se pot observa mai multe masive: Masivul Bucegi, Piatra Craiului (pe zi senină), Ciucas, Postavaru, iar orasul Brasov vazut de la aceasta inaltime se dezvaluie cu generozitate privirii.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. Dudian
  2013-11-14
  17:45:23

  In ultima poza este vechea Cabana Piatra Singuratica din Muntii Hasmasul Mare. Ar fi bine sa remediati aceasta greseala strecurata pentru a nu induce in eroare vizitatorii site-ului.
  Multumesc,
  Alex

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>