Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei – Sighet

memorial memoriale obiective turistice judetul maramures

 

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei este format din fosta inchisoare politica ce gazduieste un muzeu si un Centru international de studii referitoare la comunism, ce isi are sediul in Bucuresti. Acesta a fost realizat in semn de simbol al represiunii comuniste si pentru pastrarea memoriei anumitor popoare carora li s-a impus de-a lungul timpului o istorie falsa.

Album foto Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Harta zonala Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei – Sighet

Descriere Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

In anul 1897, inchisoarea a fost ridicata de administratia austro-ungara drept o inchisoare de drept comun, in anul 1948 ajungand sa fie loc de detentie pentru studenti, elevi si tarani din Maramures. Desi in anul 1948 in inchisoare erau putini detinuti, in 1950 a ajuns sa “gazduiasca” demnitari din toata tara, unii dintre acestia avand pozitii destul de importante, precum ministri, academicieni, economisti, militari, ziaristi si politiciei au fost inchisi in Penitenciarul Sighet. Conditiile inchisorii erau de nedescris, de la hrana, pana la lipsa de caldura si paturile din celule.

In anul 1955 au venit vremuri mai bune pentru detinutii tinuti aici, in urma Conventiei de la Geneva, unde s-a hotarat gratierea unora din detinutii politici si transferarea altora in alte locuri. In anul 1977 inchisoarea a intrat intr-un proces de degradare.
In scopul transformarii inchisorii in memorial, ruinele acesteia au fost preluate de catre Fundatia Academica Civica. Pana in anul 2000 s-au extins lucrarile de reabilitare, au fost refacute fundatiile, izolatiile, iar peretii interiori au fost revopsiti.

In fiecare celula au fost plasate documente, fotografii si obiecte care au creat atmosfera de muzeu. Celulele sunt decorate in ordinea cronologica petrecerii evenimentelor. Cateva din salile ce pot fi regasite aici sunt “Sala Hartilor”, “Represiunea asupra bisericii”, “Celula neagra”, care era folosita pe post de celula de pedeapsa si “Viata cotidiana in comunism”.
Cei care au reusit sa stranga numele mortilor din Peniteciarul Sighet pe o perioada de zece ani au fost istoricii Cicerone Ionitoiu si Eugen Sahan, ei insisi fiind fosti detinuti politici.

Aerul deosebit al Memorialului este dat si de operele de arta plastica donate de autori, precum pictura “Inviere” de Cristian Paraschiv, sculptura din bronz “Marea Neagra” si cele doua sculpturi care au fost donate de Camilian Demetrescu, ce au fost denumite simbolic “Omagiu detinutului politic”. Lucrarea de arta care este considerata emblema muzeului, fiind cea mai reprezentativa si avand dimensiunile cele mai mari este grupul statuar format din cele optsprezece siluete umane care merg spre un zid ce le inchide orizontul, “Cortegiul Sacrificatiilor”.
La distanta de 2,5 km de Inchisoarea Sighet, in afara orasului, poate fi gasit Cimitirul Saracilor, in care, potrivit legendei, cei 54 de detinuti care au murit in penitenciar au fost ingropati noaptea, in secret, aici. Printre personalitatile care au murit in inchisoarea din Sighet se numara Anton Durcovici, fostul ministru Ion Gruia si Alexandru Lapedatu.

In Memorialul de la Sighet se gasesc doua expozitii deschise in permanenta, dedicate celor doi reprezentanti ai partidelor democratice, Iuliu Maniu si Gheorghe Bratianu, dar si o expozitie temporara dedicata lui Cornelui Coposu. Memorialul Sighet gazduieste seminarii, simpozioane si mese rotude cu tema perioadei comuniste.

Turistii care au ocazia sa acceseze Sighetu Marmatiei nu trebuie sa rateze vizitarea Muzeului Satului Maramuresean, unul din cele mai reprezentative obiective turistice din tinutul Maramuresului Istoric.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>