Mocanita Sovata – Campul Cetatii

mocanita obiective turistice diverse obiective turistice judetul mures

 

Mocanita Sovata

Mocanita Sovata este o locomotiva cu aburi care circula pe o linie feroviara ingusta, intr-o regiune montana pitoreasca, strabatand o distanta de aproximativ 14 km pe teritoriul judetului Mures, intre Statiunea Sovata si localitatea Campul Cetatii.

Album foto Mocanita Sovata – Campul Cetatii

Harta zonala Mocanita Sovata – Campul Cetatii

Descriere Mocanita Sovata – Campul Cetatii

Mocanita Sovata face parte dintr-un lot de locomotive construite la o fabrica din Polonia, in anul 1949. Aceasta functioneaza cu carbune sau cu lemn de esenta tare, avand un rezervor de apa cu o capacitate de 3 mc si un rezervor de combustibil cu o capacitate de 3 tone. Mocanita are trei vagoane, dintre care doua sunt inchise, construite in anii 1985 si 1991, iar unul este deschis, de tip gondola, construit in anul 1953. Toate cele trei vagoane au in prezent o capacitate totala de 90 de locuri. Acestea au fost reabilitate in anul 2003, mocanita fiind deschisa din nou in anul 2011, dupa o absenta de aproximativ 14 ani din cauza suspendarii transportului feroviar pe aceasta linie.

Pe vremuri, acest mic trenulet circula in scopul unor indeletniciri din ramura industriala: transportul lemnului sau al sarii, insa in prezent aceasta este utilizata in scopuri turistice. Mocanita este pusa la dispozitia vizitatorilor, desfasurand mai multe trasee de zi. Plecarile se fac din Statiunea Sovata, de la Gara Mica a orasului pana la gara din Campu Cetatii. Ajunsi aici, turistii pot zabovi si asupra acestor meleaguri, bucurandu-se de peisajele naturale traditionale. Se pot vizita in Campul Cetatii: Biserica Romano-Catolica, ridicata in secolul al XV-lea sau ruinele Cetatii Vityal, ce dateaza din secolele XIV-XVI.

Circuland cu o viteza maxima de 35 km/h, mocanita mureseana valorifica potentialul turistic al zonei, oferind o calatorie incantatoare turistilor care aleg sa parcurga acest traseu printre padurile minunate din zona Sovatei. O calatorie dus-intors dureaza in jur de o ora si jumatate, incantand ochii turistilor datorita peisajelor montane superbe. Momentan este deschis doar acest mic tronson, insa in viitorul apropiat se doreste a se continua traseul pana in orasul Targu Mures.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Paula
  2014-05-10
  20:16:17

  Ce peisaje de poveste are tara noastra!!!

   
 2. hossu claudia
  2012-10-22
  10:19:48

  imi place articolul asta are niste peisaje superbe

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>