Monumentul de la Podul Inalt

monument istoric monumente istorice

 

Monumentul de la Podul Inalt

In apropiere de Vaslui, la o distanta de 12 kilometri, pe drumul ce are rol de cale de legatura intre Vaslui si Barlad poate fi observat celebrul monument ce il reprezinta pe Stefan cel Mare calare. Statuia a fost dezvelita cand s-au implinit 500 de ani de la victoria moldovenilor, in funte cu Stefan cel Mare, in anul 1975, si facea parte din Ansamblul Monumental de la Podul Inalt.

Album foto Monumentul de la Podul Inalt


Harta zonala Monumentul de la Podul Inalt – Vaslui

Descriere Monumentul de la Podul Inalt

Monumentul a fost realizat din bronz, fiind situat pe un soclu imbracat in marmura, avand inaltimea de 8 metri. Statuia cu greutatea de 19 tone troneaza la finalul unei serii de scari din marmura si are inalltimea de 6,90 de metri.

Celebra statuie a lui Stefan cel mare a fost ridicata de sculptorul Mircea Stefanescu, caruia i-a fost recunoscuta munca prin Premiul Academiei Romane “Ion Andreescu”, in anul 1975. Monumentul a fost amplasat pe locul in care a avut loc batalia de la Podul Inalt in momentul in care s-au implinit 500 de ani de la victorie. Statuia a reprezentat un important centru de interes pe o perioada indelungata, ani la rand aici organizandu-se numeroase excursii scolare si festivitati de trecere in randul pionierilor a scolarilor din Vaslui.

Treptat, monumentul a inceput sa se deterioreze, fapt care a determinat lucrarile de reparatie din perioada 2003-2005 de catre firma Rutier Construct. Au fost refacute cele 27 de scari cu mozaic, alaturi de calea de acces, cabina de paza si a fost ridicat un grup sanitar cu gresie si faianta.

Un moment reprezentativ pentru Monumentul de la Podul Inalt a avut loc in data de 4 iunie 2004, cand a fost amplasata aici o faclie arzatoare, care prezenta o placuta cu inscriptia: “La 500 de ani de la pasirea de odihna vesnica a marelui nostru voievod Stefan, savarsit-am aceasta fapta de luminare a vesniciei sale, intreu aducere aminte a gloriei, crdintei si marinimiei pe care ne-a lasat-o el astazi. Marea flacare de mandrie si recunostinta ce porneste din toate inimile noastre se inalta biruitoare deasupra intregii tari, pentru a lumina mereu intreaga biserica a constiintei neamului romanesc, asa cum candela nestinsa de la Putna isi bolteste flacare intre-o desavarsita pace pe cerul romanimii”.

Scarile prezinta in parti cate un basorelief realizat din bronz ce contureaza scene din luptele si activitatile lui Stefan cel Mare. Un basorelief prezinta momentul in care voievodul a primit solia turcilor, celalalt conturand o scena in care Stefan era in mijlocul oamenilor de rand. Cel care a realizat basoreliefurile a fost sculptorul iesean Iftimie Barleanu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>