Monumentul Eroilor Neamului

monument monument istoric monumente istorice obiectiv istoric obiective turistice judetul hunedoara

 

Monumentul Eroilor Neamului Deva

Monumentul Eroilor Neamului dedicat lui Horea, Closca, Crisan, Avram Iancu si a tuturor eroilor cazuti la datorie in cele doua razboaie mondiale este situat in curtea Catedralei Episcopale Sfantul Nicolae, de pe strada Avram Iancu nr. 2 din orasul Deva, judetul Hunedoara, Transilvania, catedrala fiind localizata in apropierea Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane si a Cetatii Deva.

Album foto Monumentul Eroilor Neamului

Harta zonala Monumentul Eroilor Neamului

Descriere Monumentul Eroilor Neamului

Monumentul Eroilor Neamului a fost realizat intre anii 1993 si 1995, de catre sculptorul Ioan Seu si dezvelit in data de 25 octombrie 1995.

Pe fatada monumentului se afla o placa din bronz cu chipurile aflate in relief ale lui Horea, Closca, Crisan si Avram Iancu, iar pe cele trei laturi se pot remarca inscriptiile realizate in memoria ostasilor ucisi in cele doua razboaie mondiale.

Deasupra monumentului a fost amplasata o cruce, iar in mijlocul acesteia este gravat un porumbel, simbolizand pacea. In partea inferioara a crucii se remarca gravura Ochiului lui Dumnezeu sau Ochiul Atoatevazator, deseori intalnit in iconografia ortodoxa si simbolizand Sfanta Treime.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Magna Curia, Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan, Casa Memoriala Doctor Petru Groza, Statuia Ecvestra a Regelui Decebal, Complexul Aqualand, Biserica Reformata-Calvina, Catedrala Episcopala Sfantul Nicolae, Monumentul Luptatorilor Anticomunisti, Teatrul de Estrada, Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu si Castelul Bela Fay din Simeria.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>