Mormantul lui Mihai Viteazul – Turda

mihai viteazul mormantul lui mihai viteazul obiective turistice diverse turda

 

 

Mormantul lui Mihai Viteazu

Mormantul lui Mihai Viteazul, aflat la aproximativ 3 km sud de Turda este locul in care a fost ingropat trupul lui Mihai Viteazul.

Album foto Mormantul lui Mihai Viteazul – Turda

Harta zonala Mormantul lui Mihai Viteazul – Turda


Descriere Mormantul lui Mihai Viteazul – Turda

La inceput, aici, Doamna Stanca ridicase o capela in stil bizantin, care a fost devastata de nationalistii fanatici maghiari. Capela avea o forma de troita

In urma distrugerii capelei, la secolului al XIX-lea, preotul Vasile Moldovan a hotarat sa cumpere parcela de teren, odata cu mormantul pentru a reusi sa il protejeze de profanari.

In locul capelei a fost ridicata o troita de lemn in anul 1923 de Comitetul Femeilor Romane din Turda. Aceasta a fost realizata la insistenta Regelui Ferdinand I, exprimata la vizita sa, impreuna cu Regina Maria in 1919. Troitei a fost ridicata cu ajutorul „Societatii monumentelor istorice” din Bucuresti. Astazi, troita poate fi vazuta la Muzeul de Istorie din Turda. Pe aceasta se observa gravura: „Aici a fost rapus marele voievod Mihai Viteazul la 9 august 1601”.

Inaugurarea noului monument a avut loc in data de 5 mai 1977. Acesta se inalta pe 1601 cm, iar obeliscul este opera sculptorului Marius Butunoiu. Constructia a fost realizata in beton armat, care a fost placat cu travertin de Ruschita, sprijinit pe soclul dreptunghiular din tuf vulcanic. Se observa cele trei laturi ce simbolizeaza cele trei principate romane unite sub Mihai Viteazul. La baza fiecarei laturi sunt stemele celor trei principate romane.

In apropiere de mormant a fost ridicata in 2005 Biserica Mihai Voda, foarte asemanatoare cu Biserica Mihai Voda din Bucuresti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>