Moscheea Esmahan Sultan – Mangalia

lacas de cult mangalia moschee moschei obiective turistice judetul constanta

 

Moscheea Esmahan Sultan

Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia este un impresionant monument istoric si de arta, reprezentativ pentru arhitectura musulmana. Construita dupa stilul maur, un stil artistic ornamental prin excelenta, moscheea se numara printre cele mai vechi lacasuri de cult musulmane din spatiul romanesc, fiind de asemenea, unica in Mangalia.

Album foto Moscheea Esmahan Sultan

Harta zonala Moscheea Esmahan Sultan

Descriere Moscheea Esmahan Sultan

Aceasta podoaba medievala de pe litoralul romanesc al Marii Negre a fost ridicata inca din anul 1575, fiind in prezent inscrisa pe lista celor mai importante monumente istorice din judetul Constanta. Geamia Esmahan Sultan, cum mai este cunoscuta aceasta moschee este inconjurata de un cimitir, ce dateaza si el de mai mult de 300 de ani. Meritul de a fi ridicat acest incantator edificiu de o mare valoare culturala si spirituala i se datoreaza fiicei Sultanului Selim al II-lea, ce s-a refugiat o vreme in acest spatiu. Aceasta a ridicat moscheea in memoria tatalui sau, o personalitate ce ramas in istoria Imperiului Otoman ca unul dintre cei mai mari conducatori. La ridicarea constructiei a fost adusa si piatra din ruinele Cetatii Callatis. Ruinele unui alt vechi mormant roman au fost folosite si pentru a construi in curtea moscheii o fantana rituala. De altfel, intreaga curte a moscheii este plina de alte morminte ce apartin unor importante personalitati ale acelor vremuri.

Constructie zvelta si foarte bine proportionata, moscheea a fost ridicata din piatra cioplita cu multa grija si pricepere de mesteri veniti din Turcia, blocurile de piatra fiind fixate prin otel turnat pe loc. De-a lungul timpului, aceasta moschee a avut un important rol spiritual, aici adunandu-se numeroase confesiuni religioase, precum tatari, turci, greci, evrei sau bulgari, in vremea cand Dobrogea era ocupata de otomani.

Moscheea Esmahan Sultan a suferit foarte multe daune in perioada dictaturii comuniste, curtea moscheii fiind acoperita de buruieni, iar gardul ce o despartea de cimitir fiind ruinat. La scurt timp dupa revolutie si caderea regimului, moscheea a primit din nou atentia cuvenita, fiind reconditionata atat cladirea propriu zisa, cat si curtea sa, care a fost imprejmuita cu un gard inalt. Lucrari de restaurare s-au mai efectuat aici si in anul 2008, cand moscheea a fost refacuta de la temelie.

In prezent, Moscheea Esmanah Sultan reprezinta un punct de atractie atat pentru locuitorii orasului Mangalia, dar mai ales pentru turistii sositi in aceasta zona a litoralului romanesc. Aceasta se umple ochi in zilele de sarbatoare ale musulmanilor, care participa aici la slujba.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>