Muntele Gaina

munte munti obiective turistice judetul alba

 

Muntele Gaina

Muntele Gaina este o sub – regiune traditionala din Ardeal, in Tara Motilor, in apropierea localitatii Vidra, judetul Alba. Accesul pe munte se face atat pe calea rutiera, cat si pe jos.

Album foto Muntele Gaina 

Harta zonala Muntele Gaina 

Descriere Muntele Gaina 

Muntele Gaina este o grupa montana a Muntilor Apuseni, apartinand lantului muntos al Carpatilor Occidentali, iar localnicii cred ca in acest loc o cununie aduce fericire si noroc. Multe legende spun ca tare demult, pe cand umbla Dumnezeu cu Sfantul Petru pe pamant, a trait o gaina care facea oua de aur, avand cuibul sus pe munte, in minunatul taram al motilor.

Clima este una temperat – continentala de tranzitie, cu influente oceanice, temperatura medie anuala fiind intre 6 si 10°C, cu precipitatii cuprinse intre 700 si 1000 mm/an.

Fauna de pe Muntele Gaina este foarte diversa, sunt specii precum vulpea, lupul, jderul, caprioara, cerbul, ursul si veverita, iar vegetatia este alcatuita din paduri de foioase si conifer.

Pe Muntele Gaina are loc in fiecare an pe la mijlocul lunii iulie sarbatoarea numita Targul de fete de pe Muntele Gaina. Desfasurarea targului are loc la altitudinea de 1467 m intr-o frumoasa poiana. Targul a facut posibila intalnirea si casatoria tinerilor din zone indepartate, evitandu-se astfel incrucisarile dintre rudele appropriate.

Odata ce mireasa a fost aleasa, momentul este celebrat cu un ospat imbelsugat si cantec de lautari. Festivitatea este insotita de numeroase alte concerte, spectacole, foc de artificii si targ de produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn pirogravate, ceramica de Bihor si Zarand, unelte de lemn, tesaturi populare de casa si produse culinare.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Dealul cu melci din Vidra, Casa Memoriala Avram Iancu, Cascada Pisoaia, Lacul – Barajul Mihoesti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>