Muntii Aninei – Carpatii Occidentali

carpatii occidentali munti muntii aninei

 

Muntii Aninei

Muntii Aninei, o importanta grupa a Muntilor Banatului, reprezinta una dintre pitorestile zone din vestul tarii. Denumiti astfel dupa orasul aflat in centrul lor, Anina, cunoscut ca un oras minier, dezvoltat datorita exploatarilor de huila din masivele de aici, Muntii Aninei se desfasoara pe o suprafata de aproximativ 770 km patrati, inregistrand cea mai mare inaltime in Varful Leordis, de 1160 metri.

Album foto Muntii Aninei

Harta zonala Muntii Aninei

Descriere Muntii Aninei

Muntii Aninei, formati in cea mai mare parte de masive calcaroase, nu prezinta inaltimi spectaculoase, insa, pe de alta parte, se bucura de prezenta a numeroase obiective turistice si trasee montane, apreciate de iubitorii de natura si drumetii.

Desi zona Muntilor Aninei pare la o prima vedere destul de indepartata de cele mai frecventate artere de circulatie nationala, accesul in aceasta zona a tarii nu este foarte dificil de realizat. Primul aspect demn de mentionat ar fi prezenta faimoasei cai ferate OravitaAnina, un traseu turistic foarte apreciat, de-a lungul careia se intalnesc 10 viaducte si se trece prin 14 tunele sapate in munti. Prin partea estica a Muntilor Aninei trec drumul national DN6 si calea ferata ce leaga Timisoara de Bucuresti. Tot spre est se gasesc si alte trasee importante: drumul ce strabate Valea Barzavei pana la Lacul Secu si complexul turistic amenajat pe malul acestuia si drumul ce leaga Resita de Valiug si Garana, ajungand pana la Statiunea Trei Ape, Brebu Nou, Slatina si Timis. In partea vestica exista de asemenea o cale ferata, un drum national ce leaga Caransebesul de Resita si un alt drum national ce leaga Timisoara de Moldova Noua.

Turistilor iubitori de drumetii le stau la dispozitie de asemenea si numeroase trasee turistice ce pornesc din Anina si strabat Muntii Aninei, spre Cheile Garlistei, Pestera cu Oase, Cheile Buhuiului, Lacul Buhui si Pestera Buhui, Lacul Marghitas, Cheile Carasului si Pestera Comarnic, Lacul Beiului, Cascadele Beusnitei, Cascada Bigar si o parte din Cheile Nerei). De-a lungul acestora, apele ce au erodat stancile calcaroase intalnite in calea lor, au dat nastere unor chei si formatiuni carstice spectaculoase.

Regiunea Muntilor Aninei se caracterizeaza de asemenea si printr-o vegetatie bogata, crestele stancoase de aici fiind acoperite de spatii forestiere intinse. Acestea sunt formate in cea mai mare parte din paduri de amestec, din fagi, molizi, brazi si intr-o proportie mai mica goruni. Mai cresc aici si alte specii, printre care se numara frasinul, carpenul, ulmul si paltinul. In unele zone mai apar si mici pajisti si terenuri agricole, cum ar fi Poiana Valiug, Poiana Betii, Poiana Florii sau Poiana Cerbului. Printre plantele mai rare ce se dezvolta in aceasta zona se numara alunul turcesc, liliacul salbatic sau mojdreanul. Conditiile de aici permit de asemenea existenta unei faune bogate. Traiesc aici numeroase animale salbtice, precum lupul, mistretul, vulpea, caprioara, iepurele sau veverita. Printre stalpi si abrupturi, drumetii mai putin norocosi au toate sansele sa intalneasca in calea lor vipere cu corn.

Multitudinea atractiilor turistice intalnite in zona Muntilor Aninei, peisajele montane pitoresti, aerul curat si proaspat de munte, precum si existenta numeroaselor drumuri forestiere si trasee turistice contribuie cu succes la potentialul turistic al intregii zone.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. Mosoroceanu Cristian-Liviu
  2010-08-31
  17:47:50

  Lacul BUHUI a fost construit intre anii 1908-1909 si este singurul lac artificial din tara amplasat pe calcare.
  Lacul MARGHITAS a fost primul lac articifial din tara construit pentru turism - 1940.
  Adevaratul nume al izbucului BIGAR este CORONINI - dupa guvernatorul Banatului.
  Cheile Carasului tin de la MEDIU REKA (confluenta raului Caras cu raul Buhui) pana la comuna Carasova - si nu Covasna.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>