Muntii Bihorului

carpatii occidentali munti muntii apuseni muntii bihorului

 

Muntii Bihorului

Printre pitorestile masive ale grupei Muntilor Apuseni se numara si Muntii Bihorului, care, desi nu impresioneaza prin inaltimi ametitoare, precum alte zone din Carpatii Romanesti, reprezinta o zona foarte vizitata de turisti, atrasi in aceasta zona de diversitatea peisajelor si a atractiilor turistice, reprezentate in cea mai mare parte de relieful carstic.

Album foto Muntii Bihorului

Harta zonala Muntii Bihorului

Descriere Muntii Bihorului

Muntii Bihorului se desfasoara in zona centrala a Apusenilor, fiind delimitati in partea nordica de Masivul Vladeasa, considerat deseori o unitate de relief comuna (Muntii Bihor Vladeaasa), in partea nord estica de Muntii Gilau, in partea estica de Muntele Mare, in partea sudica si sud estica de Muntii Metaliferi si Muntele Gaina, renumit pentru Targul de fete ce are loc aici, in partea vestica de Muntii Codru Moma, iar in nord vest de Depresiunea Beius, apreciata drept un leagan de cultura si civilizatie, prin prisma renumelui dobandit datorita mesterilor olari ce prelucreaza cu pricepere ceramica, a frumoaselor piese de mobilier faurite aici sau a traditiilor si obiceiurilor populare, pastrate inca vii in amintirea locuitorilor sai.

De-a lungul Muntilor Bihorului, se gasesc numeroase chei, ponoare, izbucuri si pesteri, aceasta zona a tarii numarandu-se printre cele cu cel mai dezvoltat relief carstic. Cea mai mare altitudine a acestor munti, de 1849 metri, se inregistreaza in Varful Curcubata Mare, cunoscut si ca Varful Bihor, aflat pe raza localitatii Arieseni. Parcursi pe suprafata lor de drumuri forestiere accesibile automobilelor, dar nerecomandate iarna, Muntii Bihorului le ofera drumetilor numeroase puncte de belvedere si panorame incantatoare.

Pe langa cel mai inalt varf al masivului, alte piscuri ce atrag atentia pasionatilor de drumetii sunt Varful Curcubata Mica sau Varful Piatra Graitoare. Exista de asemenea in aceasta zona si cateva atractii naturale renumite, precum Cetatile Ponorului, Pestera Scarisoara, Pestera Ursilor, Pestera Ghetarul Vartop, Pestera Cetatea Radesei, Cascada Valul Miresei, Platoul Lumea Pierduta sau Groapa Ruginoasa. Tot aici, pot fi vizitate si alte obiective, mai putin cunoscute, insa cu un potential incantator: Pestera Coiba Mare, Pestera Poarta lui Ionele, Pestera Pisolca, Pestera Dracoaia, Cheile Ordancusei, Cascada Varciorog sau Cascada Patrahaitesti.

Toate atractiile naturale reprezentative pentru relieful carstic al regiunii Bihorului, diversitatea florei si a faunei, dar si traditiile pastrate cu sfintenie in frumoasa zona a Tarii Motilor, reprezinta doar cateva dintre motivele datorita carora Muntii Bihorului ar trebuie trecuti pe lista destinatiilor de vacanta.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>