Muntii Calimani – Carpatii Orientali

carpatii orientali munti munti din bucovina muntii calimani obiective turistice judetul bistrita nasaud obiective turistice judetul harghita obiective turistice judetul mures obiective turistice judetul suceava

 

Muntii Calimani

Asezati in partea nordica a tarii, Muntii Calimani fac parte din grupa Carpatilor Orientali, denumita in termeni populari grupa Carpatilor Maramuresului si ai Bucovinei. Muntii Calimani sunt munti de origine vulcanica, masivi, tineri, formati prin incretirea scoartei terestre in orogeneza alpina, avand un potential turistic impresionant.

Album foto Muntii Calimani

Harta zonala Muntii Calimani – Carpatii Orientali

Descriere Muntii Calimani

Cea mai ridicata altitudine de pe intreaga suprafata a Muntilor Calimani masoara 2100 metri, fiind inregistrata in Varful Pietrosul, iar ca urmare a altitudinilor ridicate de aici, de peste 2000 metri, se gasesc in Calimani numeroase caldari glaciare si creste alpine. De asemenea, acest masiv montan este cel mai extins dintre toate masivele vulcanice din intregul lant al Carpatilor, fiind delimitat in partea nordica de Tara Dornelor, iar la sud de Defileul Muresului, intins de la Toplita la Deda. Intinzandu-se pe suprafata a patru judete: Mures, Bistrita Nasaud, Suceava si Harghita, Muntii Calimani ofera pe toata suprafata lor peisaje de o frumusete impresionanta. Deoarece crestele montane si vaile foarte bine impadurite ocupa aproape in totalitate intreaga suprafata, traseele marcate si cabanele sunt destul de putine, fapt ce contribuie la salbaticia peisajelor intalnite in Muntii Calimani.

Cele mai imortante si reprezentative atractii turistice naturale ale acestei zone montane se regasesc in Parcul National Calimani, o arie naturala protejata de lege, de interes national, intinsa pe o suprafata totala ce masoara peste 24.000 hectare. Sunt adapostite aici o flora si o fauna alcatuite din specii rare si importante, reprezentative pentru aceasta zona. Tot in Calimani se gaseste si Rezervatia Naturala 12 Apostoli, intinsa intre paraul Neagra Sarului si paraul Poiana Negri, pe suprafata careia se gasesc diverse formatiuni stancoase neobisnuite, formate de fortele naturii. Aceasta se pare ca se incadreaza printre primele trasee din tara in ceea ce priveste frumusetea peisajelor intalnite, reprezentate in mare parte de paduri intinse de molid si pajisti subalpine. O alta arie protejata de lege, ce reprezinta o atractie naturala la fel de inedita este Rezervatia Iezerul Calimanului, intinsa pe o suprafata de peste 300 hectare, ce cuprinde Lacul Iezerul Calimanilor, lac de baraj natural si o vegetatie reprezentata de specii rare, precum bujorul de munte sau arbustii de jneapan si ienupar. Un alt punct de belvedere din Calimani poate fi admirat in locul unde se gaseste Cascada Tihu, o cadere de apa ce masoara aproximativ 8 metri, aflata in apropierea paraului Tihu. Sa nu uitam nici de cel mai inalt pisc montan din Calimani: Varful Pietrosu, reprezentativ pentru relieful alpin sau de Varful Pietrele Rosii, ce ofera la randul sau peisaje nemaipomenite.

O resursa foarte importanta a acestor munti este reprezentata de izvoarele de ape minerale carbogazoase, utilizate in diversele tratamente realizate in statiunile balneoclimaterice aflate la in marginimea acestor munti: Statiunea Vatra Dornei, Statiunea Toplita sau Statiunea Bilbor.

Incadrati in lista celor mai tineri munti din tara, Muntii Calimani merita vizitati, oferind turistilor peisaje inedite, in care se contopesc armonios pajisti alpinele, cu padurile intinse de conifere si de amestec si cu stancile masive si salbatice.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>