Muntii Ciucas – Carpatii Orientali

carpati carpatii curburii carpatii orientali muntii carpati muntii ciucas obiective turistice judetul brasov obiective turistice judetul prahova

 

Muntii Ciucas

Muntii Ciucas fac parte din lantul Carpatilor de Curbura, cea mai sudica grupa montana a Carpatilor Orientali, desfasurandu-se intre cursurile superioare ale Vaii Teleajenului si Vaii Tarlungului. Spre deosebire de alte grupe montane ale Orientalilor, acesti munti nu sunt foarte masivi, inregistrand o inaltime maxima de aproximativ 1954 metri, in Varful Ciucas.

Album Foto Muntii Ciucas

Harta Zonala Muntii Ciucas

Descriere Muntii Ciucas

Suprafata pe care se desfasoara Muntii Ciucas masoara in jur de 200 km patrati, acestia fiind dispusi pe doua culmi principale: Culmea Ciucas – Bratocea si Culmea Gropsoarele – Zaganu, ce se unesc in punctul Muntelui Chirusca.

Datorita caracteristicilor reliefului acestor munti, in alcatuirea carora predomina rocile sedimentare, si a factorilor modelatori externi, precum precipitatiile sau vantul, au luat nastere aici formatiuni carstice incantatoare. Cele mai cunoscute si mai impresionante sunt: Tigaile Mari, o formatiune de piscuri montane, asemanatoare unor turnuri, ce masoara intre 70 si 100 metri inaltime, Tigaile Mici, cel mai inalt pisc din Culmea Bratocei, Turnu lui Goliat, o stanca imensa cu un aspect neobisnuit, Babele la Sfat, o aglomerare de masive nu foarte inalte, sau Mana Dracului, unul dintre cele mai greu de strabatut trasee montane din Muntii Ciucas.

Toate aceste formatiuni ruiniforme intalnite de-a lungul grupei montane constituie o rezervatie naturala protejata de lege, in care, pe langa aspectul deosebit al stancilor, alte bogatii ale zonei sunt si speciile de plante (floarea de colt, afinul, ienuparul) si animale (jderul, ursul, capra neagra, acvila salbatica, pisica salbatica) existente aici.

Desi crestele montane si abrupturile stancoase de pe intreaga lor suprafata ii fac sa para mai greu de parcurs, exista totusi in Muntii Ciucas trei trasee turistice marcate care ii strabat, de grade diferite de dificultate, astfel incat sa poata fi parcurse si de incepatori si de cei obisnuiti cu un astfel de efort.

In ceea ce priveste posibilitatile de cazare din regiunea Muntilor Ciucas, exista in apropiere Statiunea Cheia, amplasata la baza masivului, unde turistii se pot caza la pensiunile si hotelurile existente sau Cabana Muntele Rosu, unde se poate ajunge prin Pasul Bratocea.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>