Muntii Codru Moma – Carpatii Occidentali

carpatii occidentali munti munti din crisana

 

Muntii Codru Moma

Printre grupele montane ale Apusenilor se numara si Muntii Codru – Moma, un masiv al carui farmec nu rezida in spectaculos, ci in peisajul tihnit, cu paduri de stejar si fag, cu poieni pline de flori si cu rauri domoale. Cu un relief carstic, in cea mai mare parte, masivul se bucura de prezenta numeroaselor doline, a bazinelor inchise, a apelor ce dispar in ponoare nebanuite si reapar brusc in izbucuri si, in sfarsit, de prezenta tainicii lumi a pesterilor.

Album foto Muntii Codru Moma
[nggallery id=603]

Harta zonala Muntii Codru Moma – Carpatii Occidentali

Descriere Muntii Codru Moma

Muntii Codru Moma sunt delimitati pe toate partile de drumuri nationale si judetene, constituind patru artere care permit accesul in zona montana. Astfel, aceasta zona montana este propice drumetilor care prefera potecile usoare sau care cauta un loc tihnit de campare. Relieful de aici reflecta in buna masura structura geologica a masivului, Muntii Codru Moma fiind constituiti din trei culmi orientate nord – sud, separate de Vaile Briheni si Moneasa si avand o ingusta punte de legatura cu Muntii Bihorului.

Masivul Codru Moma se desfasoara pe o suprafata de aproximativ 1.200 km patrati, altitudinea maxima fiind atinsa in Varful Plesu, de 1.112 metri. Una dintre cele mai interesante zone ale masivului, din punct de vedere turistic, este Platoul Vascaului, cunoscut si sub denumirea de Carstul Vascaului. Situat in partea estica a muntilor, acesta prezinta o mare varietate de formatiuni carstice, de suprafata, dar si subterane.

La poalele acestor munti se gaseste si Statiunea Moneasa, denumita si “Perla Muntilor Apuseni” si cunoscuta inca de pe vremea romanilor, datorita apelor termale. Din centrul statiunii se poate porni de asemenea in mici excursii spre diverse puncte de interes pentru turistii aflati aici la tratament si odihna. Se pot vizita Grota Ursilor, Izvorul Piatra cu lapte, un placut loc de popas, Izvorul Boilor, un mic izvor carstic cu apa limpede sau cariera de marmura de aici, remarcabila prin metodele moderne de exploatare a rocii, dar mai ales pentru peisajul impresionant pe care il ofera marele front in trepte.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>