Muntii Cozia – Carpatii Meridionali

carpati carpatii meridionali muntii cozia obiective turistice judetul valcea olt pausa

 

Muntii Cozia

Muntii Cozia fac parte din grupa Carpatilor Meridionali, fiind situati in partea sudica a Muntilor Fagaras, de care sunt despartiti prin Depresiunea Lovistei, una dintre cele mai intinse despresiuni intramontane din intregul lant al Carpatilor Meridionali. Masivul se inalta in partea stanga a Raului Olt, in apropierea Statiunii Calimanesti, oferind posibilitatea admirarii unor peisaje montane inedite.

Album Foto Muntii Cozia

Harta zonala Muntii Cozia

Descriere Muntii Cozia

Accesul catre Muntii Cozia se realizeaza foarte usor, aceasta zona beneficiind de o retea de drumuri bogata. Se poate ajunge aici pe drumul national DN7A catre BrezoiVoineasa sau pe drumurile judetene DJ 703H dinspre CaineniBoisoaraPerisani-Poiana-Salatrucu si DJ 703G dinspre Calimanesti-Salatrucel-Berislavesti-Dangesti.

Dintre toate cele trei masive muntoase care se inalta in sudul culoarului depresionar al Tarii Lovistei, Masivul Cozia, Masivul Fruntii si Masivul Ghitu, Muntii Cozia sunt cei care se deosebesc de restul prin caracteristicile geologice, geografice si turistice pe care le prezinta. Acest masiv care se intinde pe aproximativ 77 km patrati este inconjurat pe trei parti de depresiuni joase, cu inaltimi medii ce masoara in jur de 500 – 700 metri, insa in ciuda acestui fapt se individualizeaza ca o grupa montana masiva, cu culmi si creste montane care atrag atentia privitorilor de la departare. Masivul Cozia se incadreaza in grupa muntilor mijlocii din tara noastra, doar pe 20 % din intrega suprafata montana fiind localizate culmi cu inaltimi de peste 1000 metri. Cele mai ridicate altitudini se gasesc in partea centrala a masivului, unde varfurile de aici depasesc frecvent 1500 metri. Printre cele mai inalte dintre acestea se numara: Varful Cozia sau Ciuha Mare, de 1668 metri, Varful Ciuha Mica, de 1629 metri, Varful Rotunda, de 1593 metri, sau Varful Durducul, de 1568 metri. In partea nord-estica, Masivul Cozia este despartita printr-un mic defileu al paraului Baiasu, Defileul de la Pripoare, de Culmea Poiana Spinului, de unde se poate ajuge prin Poiana LungaClabucetuFata Sf IlieGrohotisu in creasta centrala a Muntilor Fagaras, in apropiere de Lacul Avrig. In partea vestica, intre Calimanesti si Lotru, masivul este despartit de culmile Muntilor Capatanii de catre Valea Oltului, marginea fragmentata de aici a muntilor oferind oportunitatea admirarii unor peisaje naturale impresionante.

Muntii Cozia reprezinta fara indoiala un obiectiv turistic important in ceea ce priveste diversitatea peisagistica de pe teritoriul Romaniei, prezentand numeroase trasee turistice care pot fi urmate de catre iubitorii de drumetii. Pe Masivul Cozia se gaseste si Canbana Cozia, la altitudinea de 1573 metri, unde turistii se pot odihni sau pot ramane peste noapte. Un obiectiv interesant de vizitat in aceasta zona este si Poarta de Stanca, o imensa deschizatura in stanca, de dimensiuni impresionante: in jur de 9 metri inaltime si 7 metri latime. Traseul turistic catre acest obiectiv porneste chiar din spatele Cabanei, este marcat cu rosu si poate fi realizat in aproximativ o ora si jumatate. Acest loc ofera o priveliste incantatoare si merita vizitat. La poalele Muntilor Cozia, in zona localitatii Calimanesti se poate vizita Manastirea Stanisoara si Cascada Gardului, la care se poate ajunge pornind de la manastire printr-un traseu marcat, in aproximativ 30 de minute.

Pentru o vacanta de durata mai mare in aceasta regiune, Statiunile Calimanesti si Caciulata, Voineasa, Vidra, precum si localitatea Ramnicu Valcea prezinta numeroase oportunitati de desfasurare a activitatilor in timpul liber. De asemenea, aceasta zona din nordul Olteniei prezinta unele dintre cele mai impresionante asezari monahale, dintre care pot fi oferite drept exemple: Manastirea Cozia, Manastirea Turnu, Manastirea Stanisoara, Manastirea Ostrov sau Manastirea Frasinei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>