Muntii Fagaras – Carpatii Meridionali

carpatii meridionali munti munti din muntenia muntii fagaras obiective turistice judetul arges obiective turistice judetul brasov obiective turistice judetul sibiu obiective turistice judetul valcea

 

Muntii Fagaras

Muntii Fagaras fac parte din lantul Carpatilor Meridionali, fiind cei mai masivi si mai inalti munti din intreaga grupa montana. Din punct de vedere geografic, acestia sunt delimitati de restul masivelor prin Valea Oltului in partea vestica si prin Valea Dambovitei in partea estica. Supranumiti si Alpii Transilvaniei, Muntii Fagaras se bucura de un potential turistic impresionant, oferind turistilor care ii viziteaza peisaje naturale inedite.

Album foto Muntii Fagaras

Harta zonala Muntii Fagaras – Carpatii Meridionali

Descriere Muntii Fagaras

Masivul se desfasoara pe aproximativ 70 de km pe directia vest – est si in jur de 45 km pe directia nord – sud. Daca la est si vest se invecineaza cu celelalte grupe montane ale Meridionalilor: grupa Muntilor Bucegi, respectiv grupa Muntilor Parang, in partea nordica Masivul Fagaras se invecineaza cu Depresiunea Fagarasului, cunoscuta si sub numele popular de Tara Oltului sau Tara Fagarasului, iar in sud cu Subcarpatii Meridionali. Acesti munti sunt cei mai inalti din intreaga tara, inregistrand o altitudine maxima de 2544 metri, in Varful Moldoveanu. De asemenea, de-a lungul intregii lor suprafete, ce masoara mai mult de 2400 km patrati, se gasesc 8 piscuri montane ce depasesc 2500 metri altitudine, 42 de peste 2400 metri si mai mult de 150 de varfuri ce inregistreaza o altitudine de peste 2300 metri. Ca urmare a acestor inaltimi foarte ridicate, s-a dezvoltat aici si un vast relief glaciar, reprezentat de lacuri si circuri glaciare, ce constituie atractii turistice inedite pentru cei care fac un efort sa ajunga la respectivele locatii. Dintre cele mai reprezentative forme de relief glaciar, merita a fi mentionate Lacul Balea, cel mai mare lac glaciar din Fagaras, ce masoara peste 120 hectare, Lacul Podragu, Lacul Podragel, Lacul Doamnei, Lacul Avrig, Lacul Urlea, Lacul Podul Giurgiului, Lacul Capra, Lacul Buda, Lacul Caltun sau Lacul Negoiu, la cele mai multe dintre acestea, turistii avand posibilitatea de a ajunge urmand diversele trasee montane marcate. Foarte multe din atractiile naturale regasite in Fagaras sunt inscrise in arii protejate de lege, precum Rezervatia Naturala Balea sau Rezervatia de la Arpasel, intinsa pe mai mult de 730 hectare. O alta importanta atractie naturala, declarata rezervatie este reprezentata de Calcarele de la Turnu Rosu, unde se gaseste o combinatie considerata interesanta de oamenii de stiinta, alcatuita dintr-un strat de calcare, suprapuse pe un strat de sisturi cristaline.

Un avantaj foarte important pentru turistii care isi doresc sa descopere frumusetea peisajelor pitoresti din Muntii Fagaras o constituie existenta Transfagarasanului, sau drumul national DN7 C, ce leaga regiunea Munteniei de Transilvania, atingand altitudinea de 2042 metri, in apopierea Tunelului Balea. Aceasta superba sosea transcarpatica urmeaza un traseu sinuos, plin de serpentine, printre masivele stancoase ale Fagarasilor. Desi este depasit de Transalpina in ceea ce priveste altitudinea la care se gaseste, Transfagarasanul ramane un drum montan speclaculos datorita tuturor panoramelor ce pot fi admirate de-a lungul intregului sau traseu. Urmand acest drum montan, se pot descoperi o serie de alte obiective turistice din Fagaras, precum: Cheile Argesului, Cetatea Poenari, Barajul sau Lacul Vidraru. De asemenea, tot din seria atractiilor naturale fac parte si Cascada Balea, o cadere de apa zgomotoasa ce masoara in jur de 60 metri si Cascada Capra, cunoscuta si sub numele de Cascada Izerului, aflata la o distanta de aproximativ 5 km de Lacul Balea, in partea sudica a Muntilor Fagaras.  Aproape de Lacul Balea se gaseste si Fereastra Zmeilor, un superb punct de belvedere din Muntii Fagaras, reprezentat de un portal creat intr-un masiv de forta agentilor externi, precum precipitatiile si vantul. Destul de importante din punct de vedere turistic sunt si Valea lui Stan, de-a lungul careia se intalnesc numeroase cascade ce ajung pana la peste 30 metri, chei si pereti stancosi impresionanti, Valea Sambetei, in apropierea careia se gaseste Chilia Parintelui Arsenie Boca, sapata in piatra langa un izvor de apa sfintita, si nu in ultimul rand Monumentul Nerlinger, monument ridicat in memoria Profesorul Richard Nerlinger si doamnei Herta Ruzicka in Saua Vartopului.

De-a lungul traseelor montane care strabat masivele muntoase ale Fagarasilor se regasesc o serie de cabane, unde cei care se incumeta se pot odihni sau pot ramane peste noapte: Cabana Turnuri, Cabana Podragu, Cabana Balea Cascada, Cabana Valea Sambetei, Cabana Negoiu sau Cabana Urlea.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. Giulio
  2015-10-27
  19:07:28

  E frumos referatul dar e lung si pana o copiez :)))))

   
 2. larisa
  2012-11-22
  15:54:20

  foarte frumos :x:x:x cel mai frumos referat pe care l-am citit

   
 3. ela
  2011-02-10
  18:49:24

  eee calumea foarte frumos dar mi-ar placea sa stau acoloo
  :)))))

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>