Muntii Gutai – Carpatii Orientali

carpatii orientali creasta cocosului munti muntii gutai obiective turistice judetul maramures

 

Muntii Gutai

Din pitorestii Carpati ai Maramuresului si ai Bucovinei fac parte si Muntii Gutai, un masiv situat in partea nord vestica a Carpatilor Orientali, in zona cuprinsa intre vestita Depresiune a Maramuresului din nord, Muntii Tibles si Depresiunea Lapus din est, Depresiunea Copalnic din sud si Depresiunea Baia Mare din vest si nord vest.

Album foto Muntii Gutai

Harta zonala Muntii Gutai

Descriere Muntii Gutai

Accesul catre acesti munti nu este greu de realizat datorita prezentei drumului national ce leaga Sighetu Marmatiei de Baia Mare, oras situat chiar la poalele Muntilor Gutai si a drumului national ce leaga Sighetu Marmatiei de Ocna Sugatag si Cavnic. Astfel, datorita prezentei acestor rute, turistii pot patrunde pana in inima masivului, admirand si bucurandu-se din plin de frumusetea peisajelor naturale din aceasta zona a Maramuresului. Aici se gasesc si doua pasuri importante din nordul Carpatilor Orientali: Pasul Gutai, localizat la altitudinea de 987 metri si Pasul Strambului.

Ca o caracteristica specifica a Muntilor Gutai se remarca alcatuirea petrografica, masivele de aici fiind alcatuite din roci diverse, dure si aglomerari vulcanice, intalnite in cea mai mare parte.

Cea mai mare altitudine din Gutai este de 1443 metri, inregistrandu-se in Varful Gutaiul Mare. Alte piscuri importante ale masivului sunt Varful Creasta Cocosului, Varful Ignis, Varful Plesca Mare, Varful Rotunzilor si Varful Tigani. Pe Varful Creasta Cocosului, aflat la o distanta de numai 12 km de Baia Sprie, se desfasoara pe o suprafata de 50 de hectare si o rezervatie naturala, protejata de lege datorita florei si faunei prezente, aici traind specii de animale rare, precum acvila de stanca, acvila aurie, acvila tipatoare mica, bufnita, uliul, corbul sau codobatura vanata. De altfel, pe toate aceste varfuri se poate ajunge parcurgand diverse trasee marcate, de-a lungul carora turistii ce se avanta la drum pot admira frumusetile modelate de natura in aceasta zona. Pe intreaga suprafata a Muntilor Gutai se gasesc in total 10 zone ocrotite de lege, avand statutul de rezervatii naturale, circulatia turistilor fiind permisa numai pe traseele marcate special. Pe langa rezervatia de tip geologic Creasta Cocosului, merita a fi amintite si Rezervatia fosilifera Chiuzbaia, desfasurata de la baza Varfului Ignis, Cheile Tatarului, desfasurate pe o suprafata de 15 hectare, Rezervatia de castan comestibil de la Baia Mare (cea mai mare arie naturala protejata de lege din Gutai, intinsa pe 500 hectare), Mlastina Poiana Brazilor, desfasurata pe o suprafata de 4 hectare, unde se gasese si Lacul Albastru, format in urma surparii unor galerii de mina sau mlastinile oligotrofe, ocrotite de lege pentru flora specifica de aici, cu specii relicte rare: Mlastina Vlasinescu sau Mlastina Taul lui Dumitru.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>