Muntii Macin – Dobrogea

munti muntii macin obiective turistice judetul tulcea

 

Muntii Macin

Muntii Macin sunt un masiv muntos localizat in partea sud estica a Romaniei, in Podisul Dobrogei, inregistrand cea mai mare altitudine intr-un pisc ce poarta numele de Varful Tutuiatul, situat la 467 metri inaltime. Acest masiv montan este cea mai veche unitate de relief din tara noastra, apartinand orogenezei hercinice, care a avut loc in urma cu aproape 400 milioane de ani.

Album foto Muntii Macin

Harta zonala Muntii Macin – Dobrogea

Descriere Muntii Macin

Muntii Macin ocupa partea nord vestica a regiunii Dobrogei, desfasurandu-se sub forma unor culmi paralele limitate in partea nordica de Dunare, Lacul Jijila, Lacul Crapina si restul baltilor din aceasta regiune, in partea estica de Valea Luncavita si Valea Taita, in sud de un culoar depresionar ce ii desparte de Podisul Babadag, iar in vest, la fel ca si in nord, limita este reprezentata de Dunare, prin Bratul Macin, care separa acesti munti de Balta Brailei. Lantul muntos porneste de deasupra Ostrovului Brailei, de la o inaltime de aproximativ 300 – 400 metri, continuandu-se apoi sub forma unei culmi deluroase inguste numita Pintenul Buceagului, pana in apropiere de Galati. Aceasta unitate de relief are forma unui triunghi ascutit, inregistrand cea mai mare latime, de 24 km, intre localitatea Turcoaia si Valea Lozovei. In ceea ce priveste cele mai mari altitudini, pe langa Varful Tutuianu de 467 metri, se inalta in partea nord vestica a acestuia si Varful Pietrosul Mare, de 426 metri si Culmea Pietrosu. In afara de aceste puncte mai inalte, altitudinile scad treptat, inregistrand intre 100 si 170 metri. In partea sud estica a Varfului Tutuianu, relieful Macinului este reprezentat de mai multe culmi deluroase precum Dealul Costiag, Dealul Negoiu, Dealul lui David si Dealul Carpelit. Din punct de vedere al reliefului, Muntii Macin sunt puternic erodati, alcatuiti din granite, gnaise, calcare si conglomerate, reprezentand o sinteza a principalelor perioade geologice prin care au trecut.

Principala atractie a Muntilor Macin este valoarea botanica pe care o detin, reprezentata de numeroasele specii floristice. O parte din acesti munti face parte din Parcul National Muntii Macinului, care a luat nastere tocmai cu scopul de a proteja ecosistemele acestei zone de o valoare stiintifica si ecologica deosebit de insemnata si de a conserva numeroasele specii de plante sau animale pe cale de disparitie. Se gasesc aici in jur de 1900 specii de plante ce au o pondere de 19% din totalul florei intregului continent european. In acest procent sunt incluse 27 de specii de plante endemice, care permit din acest punct de vedere realizarea unei comparatii intre bogatia naturala a Muntilor Macin si flora semnificativa a Insulelor Creta si Corsica. In ceea ce priveste fauna, zona acestor munti serveste drept spatiu in care traiesc in jur de 2000 de specii de nevertebrate, dintre care 1000 de specii de fluturi; 11 specii de reptile; 7 specii de amfibieni, peste 180 de specii de pasari si in jur de 40 de specii de mamifere.

Muntii Macin sunt pozitionati intr-o zona de tranzitie intre doua dintre cele mai importante obiective turistice ale tarii noastre: Delta Dunarii si litoralul Marii Negre, putand fi foarte usor vizitati de catre cei dornici de a se bucura de frumusetea peisagistica oferita de acestia. Ca si obiective turistice, se gasesc pe teritoriul Muntilor Macin, intre orasul Macin si localitatea Greci doua lacuri sarate: Lacul Sarat si Lacul Slatina, cunoscut ca un frumos lac de agrement, in apropierea caruia este localizat popasul turistic Culmea Pricopanului. Se mai gaseste langa Macin, Castrul Roman Arrubium, ce dateaza inca din secolul I. In apropierea acestor munti se gaseste si Manastirea Cocos, la o distanta de aproximativ 6 km de localitatea Niculitel, asezata intr-un loc pitoresc, la poalele unui deal inconjurat de paduri de tei


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. nic
  2010-09-11
  15:35:02

  apelati la 0240571012 pt informatii despre muntii Macinului

   
 2. el drogados
  2010-09-08
  19:31:25

  Nu functioneaza Georgescule, stai linistit!

   
 3. Georgescu
  2010-09-08
  13:56:28

  Vreau sa vizitez. Vreau sa ma cazez la localul Valea Fagilor. Chiar functioneaza?

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>