Muntii Persani – Carpatii Orientali

carpatii orientali munti munti din transilvania muntii persani - carpatii orientali

 

Muntii Persani

Muntii Persani sunt o grupa muntoasa a Carpatilor de Curbura, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Orientali. Cel mai inalt pisc este Varful Magura Codlei, avand 1292m. Muntii Persani sunt situati in sud-vestul Carpatilor Orientali, extinsi pe directia NNE-SSV, limitand partea de vest a Depresiunii Brasov, in extremitatea de sud-vest intrand in contact cu Muntii Tagla, prin intermediul Depresiunii Sinca.

Album foto Muntii Persani

Harta zonala Muntii Persani – Carpatii Orientali

Descriere Muntii Persani

In cadrul Muntilor Persani se individualizeaza 3 compartimente: Persanii de Sud – cuprinsi intre valea Barsa Grosetului la sud si Valea Hamaradia si pasul Persani la nord, cu o altitudinea maxima de 1292 metri in Varful Magura Codlei; Persanii Centrali – situati intre Valea Hamaradia la sud si Defileul Oltului de la Racos la N, in interiorul celui de al doilea mare cot al Oltului, cu o altitudine maxima de 1.004m in Vf. Cetatii, sunt strabatuti de o sosea modernizata (Maierus – Rupea) care leaga Depresiunea Brasov de Podisul Transilvaniei, traversand Padurea Bogata (rezervatie forestiera);

Persanii de Nord – extinsi la nord de Valea Oltului, pana la contactul cu Muntii Harghita, cu o altitudine maxima de 1002 metri in Varful Dugau, au o structura petrografica complexa, alcatuita din roci cristaline, calcare mezozoice, flis si aglomerate vulcanice, prezinta interesante forme carstice (Cheile Varghisului, Pestera Meresti). In extremitatea de nord a Muntilor Persani, Oltul si-a sculptat, in bazalt, frumosul si salbaticul defileu de la Racos. Pantele Muntilor Persani sunt acoperite cu paduri de fag si carpen, iar zonele interfluviale (unde se remarca suprafata de eroziune Poiana Marului) cu pasuni si fanete.

Muntii Persani, care inchid la vest Tara Barsei, se prezinta ca o punte intre Carpatii Orientali, din care fac parte si Carpatii Meridionali. Tocmai din aceste motive exista mai multe opinii privind separarea lor de muntii cu care se invecineaza la nord si la sud, in vreme ce delimitarea lor spre vest si est este precisa. Muntii Persani au un mozaic litologic putin obisnuit, care reflecta o evolutie framantata. Alaturi de sisturile cristaline mai pot fi intalnite rocile flisului (calcare, conglomerate calcaroase, marne, argile, gresii), cele eruptive (bazalte, andezite, gabrouri, serpentinite, porfire, jaspuri) si vulcanogen-sedimentare (piroclastite, tufuri).

Marea complexitate litologica se reflecta in diversitatea formelor de relief, a solurilor si vegetatiei. Partea centrala a acestor munti este alcatuita din roci cristalino-mezozoice. Sisturile cristaline sunt cele care confera relieful greoi si masiv, conservand excelent suprafata de netezire Poiana Marului. Masivul Garbovei din Persanii Centrali s-a format in mare parte din roci cristaline, care dispar sub conglomerate, alaturi de bazalte si tufuri spre partea nordica, gresii si marne la sud. Calcarele raspandite in zona estica si, fragmentar, in cea vestica a acestor munti, au generat un relief carstic cu versante abrupte, chei, defilee, hornuri, lapiezuri, ca, spre exemplu, in portiunea centrala a Defileului Oltului, pe Vaile Varghisului, Saratei, Lupsei, precum si cea mai inalta cota a regiunii, Magura Codlei.

Muntii Persani se caracterizeaza prin altitudine si energie de relief reduse; frecvente depresiuni si inseuari, unele folosite in trecut ca pasuri. Inaltimea medie de 800-1.000m corespunde unei suprafete de netezire numita de N. Orghidan – Poiana Marului, dupa localitatea unde ea este tipica. Putine culmi, martori ai altei suprafete de netezire mai veche, de 1100 – 1300 metri, sculptata in calcare si conglomerate, depasesc nivelul general de 1000 metri. Persanii domina dealurile inconjuratoare cu 100-150m, deosebindu-se de ele prin litologie, energia reliefului si peisajul specific de paduri intinse si poieni.

Muntii Persani, prin asezarea si altitudinea lor redusa, se afla in zona de trecere de la clima bazinului Transilvaniei la cea a versantilor nord-vestici ai Carpatilor de Curbura. Distributia in spatiu a elementelor climatice oscileaza aici mai ales in functie de expunere si altitudine.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>