Muntii Retezat – Carpatii Meridionali

carpatii meridionali munti munti din oltenia muntii retezat obiective turistice judetul caras severin obiective turistice judetul gorj obiective turistice judetul hunedoara

 

Muntii Retezat

Muntii Retezat fac parte din lantul Carpatilor Meridionali, fiind munti inalti si stancosi, constituiti din doua creste alpine aproape paralele, legate intre Varful Papusa si Varful Custura printr-o creasta ascutita cu o lungime de aproximativ 2,5 km, pe care se ridica piscuri semete ce ofera peisaje inedite asupra imprejurimilor.

Album foto Muntii Retezat

Harta zonala Muntii Retezat – Carpatii Meridionali

Descriere Muntii Retezat

Muntii Retezat se ridica impunatori intre doua depresiuni importante: Depresiunea Petrosani si Depresiunea Hateg, fiind delimitati de doua rauri importante: Raul Mare in partea nordica si Jiul de Vest in partea sudica. Intregul masiv este inconjurat de Muntii Tarcu in partea vestica, Muntii Godeanu in sud vest si Muntii Valcan la sud. Partea nordica a masivului se numeste Retezatul Mare si este alcatuita din roci cristaline, caracterizate prin duritate, iar partea sudica, reprezentata de roci calcaroase se numeste Retezatul Mic, zona renumita pentru Pestera cu Corali care se gaseste in aria sa geografica. Ambele parti se unesc intr-un punct aflat in apropiere de Lacul Bucura.

Muntii Retezat sunt accesibili pentru vizitatori din doua directii principale: una dinspre nord, din Depresiunea Hateg si alta dinspre sud, din extremitatea vestica a Depresiunii Petrosani. Prin Orasul Hateg trece drumul national DN66, care face legatura intre Orasul Craiova, Orasul Targu Jiu, Orasul Petrosani si Orasul Deva, o artera turistica foarte solicitata in special datorita frumusetii locurilor pe care le strabate. In Hateg, acest drum se ramifica, permitand accesul prin partea nord vestica a Retezatului. Urmand acest traseu, turistii traverseaza Muntii Parang, prin Valea Jiului, ce ofera unele dintre cele mai inedite peisaje si posibilitatea practicarii drumetiilor si alpinismului.

Toate traseele marcate urmaresc de regula poteci ciobanesti sau vechi trasee turistice, majoritatea fiind foarte clare si fara discontinuitati. Principala artera turistica de acces in Muntii Retezat ce porneste din Depresiunea Hateg, Ohaba de Sus PiatraSalasu de SusNucsoara CirnicCabana Pietrele, are o lungime totala de 30 km, din care mai mult de 20 sunt accesibili cu mijloace auto. Exista in Retezat, datorita dezvoltarii alpinismului si sporturilor de iarna, trasee accesibile chiar si iarna, reprezentate de drumurile care asigura caile de acces ale turistilor de la poalele muntilor spre cabane.

Maretia piscurilor montane nu este singurul aspect atragator al acestor munti, iar totalitatea frumusetilor naturale existente aici a condus la infiintarea primului parc national din Romania, in anul 1935: Parcul National Retezat, ca obiect al unei actiuni tot mai intense de protejare a mediului. Aproape 2000 de hectare din suprafata totala a rezervatiei de peste 54.000 hectare a fost clasificata ca arie strict protejata de lege, fiind numita Gemenele. In acest parc se gaseste Cascada Lolaia, formata pe Raul Lolaia, afluent al Jiului de Est. Aici se afla cea mai intinsa padure naturala de amestec din Europa si peste 80 de lacuri glaciare, cele mai renumite fiind Lacul Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar din tara, Lacul Bucura, cel mai intins lac vulcanic, ce se desfasoara pe o suprafata de aproape 9 hectare, Lacul Ana, Lacul Viorica, Lacul Taul Portii, Lacul Florica, sau Lacul Lia, aflat la cea mai joasa altitudine dintre toate lacurile din Retezat. Tot in sectorul Muntilor Retezat, pe cursul Raului Mare s-a ridicat Barajul Gura Apei, de-a lungul caruia este amplasat un lant de hidrocentrale, care au rolul de a produce energie electrica si de a regulariza cursul apei. Toate obiectivele regasite in zona acestor munti atrag un numar impresionant de turisti, in special in sezonul cald. In zona din vecinatatea Muntilor Retezat pot fi vizitate o serie de obiective culturale si istorice, dintre care, cele mai renumite sunt ruinele fostei capitale a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Biserica Densus, cea mai veche biserica ortodoxa de piatra din lume, Biserica Pesteana si Manastirea Prislop, sau Pestera Gura Cetatii, situata la poalele versantului nordic al Retezatului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>