Muntii Rodnei – Carpatii Orientali

carpatii orientali munti muntii rodnei obiective turistice judetul bistrita nasaud obiective turistice judetul maramures obiective turistice judetul suceava

 

Muntii Rodnei

Muntii Rodnei, localizati in partea nordica a Carpatilor Orientali, in grupa montana cunoscuta si sub numele popular de Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei, reprezinta o adevarata mandrie pentru Tara Maramuresului, bucurandu-se de un potential turistic impresionant.

Album foto Muntii Rodnei

Harta zonala Muntii Rodnei

Descriere Muntii Rodnei

Cea mai ridicata altitudine din Muntii Rodnei este inregistrata in Varful Pietrosul, ce masoara 2.303 metri, ridicandu-se semet peste toate celelalte piscuri montane din imprejurimi, precum: Varful Ineu (2.279 metri), Varful Buhaescu Mare (2.268 metri), Varful Puzdrele (2.189 metri) sau Varful Jneapanul (1.787 metri). Munti formati in cea mai mare parte din sisturi cristaline, caracterizati prin masivitate si greu de strabatut, Muntii Rodnei prezinta o culme principala ce masoara mai mult de 50 km lungime si aproximativ 30 de km latime. In extremitatea sudica apar si roci vulcanice, ce se ridica domol in apropierea Somesului Mare. Apar si roci sedimentare, insa foarte putin, in imprejurimile masivului. Avand in vedere altitudinile de peste 2000 metri existente aici, in Rodna se gasesc cei mai bine pastrati ghetari cuaternari din intregul lant al Carpatilor Orientali. Sunt prezente aici mai multe lacuri glaciare, precum: Lacul Lala, Lacul Buhaescu, Lacul Negoiescu, Lacul Ineu sau Lacul Puzdrele, aflate intr-o zona de protectie, declarata rezervatie naturala: Parcul National Muntii Rodnei, intins pe o suprafata de peste 47.000 hectare.

Parcul National Muntii Rodnei cuprinde la randul sau mai multe atractii turistice naturale, ce contribuie cu succes la potentialul turistic al zonei. Printre acestea se numara: Rezervatia Stiintifica Pietrosu Mare, aflata in partea nord vestica a masivului, Rezervatia Naturala Piatra Rea, ce se intinde pe 50 hectare, protejate de lege pentru pajistile intinse pe care se gaseste floarea de colt, Rezervatia Mixta Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei, aflata in partea estica, ce prezinta un interes sporit pentru speologi sau Rezervatia Mixta Ineu – Lala, reprezentativa pentru relieful glaciar ce se gaseste in acesti munti. Printre cele mai renumite atractii naturale se numara si Cascada Cailor, Pestera Izvorul Tausoarelor, Pestera Zanelor, Pestera Izvorul Albastru al Izei sau Pestera Laptelui.

Prin parcurgerea traseelor montane existente in acesti munti, se poate descoperi varietatea peisajelor ce caracterizeaza intreaga zona. Bogatia floristica, reprezentata de specii de plante rare, precum opaitul Muntilor Rodnei si bogatia faunei, reprezentata de specii precum: capra neagra, cocosul de munte, marmota sau cerbul carpatin, reprezinta un alt aspect ce contribuie cu succes la frumusetea acestei regiuni.

Muntii Rodnei pot prezenta interes pentru turisti si in timpul iernii, datorita prezentei partiilor existente in Valea Blaznei si Statiunea Borsa, dar si in perioada sezonului cald, datorita turismului balnear, desfasurat in locatii precum: Statiunea Sangeorz – Bai sau localitatile Rodna, Parva, Cormaia, Anies sau Valea Vinului, unde sunt prezente izvoare minerale cu proprietati curative. Turismul rural si ecoturismul reprezinta alte actvitati intens promovate in aceasta zona.

Foarte aproape de Muntii Rodnei se gasesc si numeroase lacasuri de cult, reprezentative pentru arhitectura specifica maramureseana si faimoasele porti de lemn traditionale. Sa nu uitam nici de bogatia culturala reprezentata de traditiile si obiceiurile legendare ale zonei, foarte bine conservate si transmise de-a lungul anilor din generatie in generatie.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>