Muntii Semenic – Carpatii Occidentali

carpatii occidentali munti munti din oltenia obiective turistice judetul caras severin parcul national semenic semenic

 

Muntii Semenic

Muntii Semenic reprezinta cea mai importanta si bine individualizata unitate montana din grupa Muntilor Banat, desfasurandu-se pe aproximativ 54 km lungime si in jur de 30 km latime. Acesti munti sunt delimitati de Dealurile Poganisului si Depresiunea Ezeris – Brebu in partea nordica, de Culoarul Timisului in est, iar in sud de Depresiunea Almajului, inregistrand cea mai mare altitudine, de 1467 metri, in Varful Piatra Gozna.

Album foto Muntii Semenic

Harta zonala Muntii Semenic – Carpatii Occidentali

Descriere Muntii Semenic

Regiunea Muntilor Semenic se caracterizeaza printr-un mare grad de accesibilitate pentru turisti, avand in vedere prezenta numarului important si diversificat al cailor de comunicatie. Reteaua drumurilor se desfasoara pe mai multe directii, din exteriorul spatiului montan pana in interiorul acestuia, existand posibilitatea patrunderii pana in cele mai adanci puncte ale masivului. Accesul catre Muntii Semenic se poate realiza fie din Resita, fie din Caransebes, distanta fiind aproximativ aceeasi.

Desi Masivul Semenic are altitudini mai mici si pante mult mai domoale decat alte lanturi muntoase din lantul Carpatilor, pot fi desfasurate aici drumetii placute. Cele mai inalte varfuri ale masivului, Piatra Gozna, de 1447 metri, Semenic, de 1445 metri si Nedeia, de 1439 metri, formeaza un triunghi, platoul montan format intre acestea imitand pajistile alpine, acoperite de suprafete intinse de iarba si vegetatie foarte putina. Un traseu foarte popular porneste din Semenic in directia vestica, trece prin Crivaia, ajunge la Pestera Comarnic si mai departe la Defileul Carasului. Situata chiar inaintea intrarii in defileu, prin partea estica, Pestera Comarnic este cea mai mare formatiune de acest fel din intreaga grupa a Muntilor Banat, prezentand, de-a lungul celor patru sute de metri de galerie valuri din piatra spectaculoase si si numeroase cristale de calcit. Defileul Carasului este extrem de salbatic, adapostind la randul sau alte cateva pesteri, dintre care, Pestera Popovat este cea mai impresionanta, putand fi vizitata.

Un alt  aspect important al Muntilor Semenic este dat de metafora “Castelul de apa al Banatului”, provenita de la reteaua hidrografica foarte bogata, reprezentata de rauri precum: Timisul, Nera sau Barzava. Avand in vedere bogatia naturii inconjuratoare si tezaurul valorilor etnografice, folclorice si culturale, Muntii Semenic ofera posibilitati deosebit de mari pentru o extinsa activitate turistica. Cele mai importante atractii turistice ale acestei zone sunt reprezentate de Statiunea Semenic, Statiunea Crivaia, Statiunea Trei Ape sau de localitati turistice precum Garana, Brebu Nou sau Valiug. Toate acestea reprezinta locatii de vacanta, atat pe durata sezonului cald, datorita drumeriilor ce pot fi desfasurate aici, cat si pe durata sezonului rece, cand exista posibilitatea practicarii sporturilor de iarna. Alte puncte de interes turistic ce nu trebuie ratate de cei care viziteaza aceasta portiune a Muntilor Banatului sunt Parcul National Semenic, unde se gasesc si Cheile Carasului sau Parcul National Cheile Nerei,

Desi Muntii Semenic nu sunt foarte inalti, peisajele deosebit de expresive si originale, numeroasele obiective turistice si diversitatea atractiilor, fac din acesti munti o regiune de exceptie in cadrul spatiului geografic al Carpatilor Romanesti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>