Muntii Tarcu – Carpatii Meridionali

carpatii meridionali munti munti din banat obiective turistice judetul caras severin

 

Muntii Tarcu

Muntii Tarcu sunt o unitate montana din partea de nord-vest a Carpatilor Meridionali. Suprafata lor are forma unui triunghi dreptunghic, cuprinzand patru masive principale, cu orientare dinspre nord-est inspre sud-vest: Tarcu – Caleanu, Baicu – Nedeia, Pietrii – Petreanu (Bloju) si Muntele Mic.

Album foto Muntii Tarcu

Harta zonala Muntii Tarcu – Carpatii Meridionali

Descriere Muntii Tarcu

Accesul se poate face dinspre Culoarul Bistra, Hateg, Poiana Marului, Muntii Godeanu, Muntii Retezat sau dinspre localitati aflate pe Culoarul Timis – Cerna.

Structura geologica este complicata, compusa din sisturi cristaline slab metamorfozate, masive granitice si formatiuni vechi paleozoice si mezozoice, avand altitudini intre 400 – 2190 metri. Cele mai mari inaltimi le intalnim in Varful Tarcu (2190 metri), Varful Bodea (2169 metri) si Varful Caleanu (2192 metri), iar in jurul platoului se gasesc caldari glaciare.

Exceptant Raul Mare, ampla retea hidrografica a Muntilor Tarcu apartine de bazinul hidrografic al Timisului, cu directia nord-est-sud-vest sau sud-vest-nord-est a raurilor. In zona caldarilor glaciare intalnim si lacuri permanente: Iezerul Tarcului, Taul Pietrele Albe, Taul Lucios sau Lacul temporar Corciova. Cel mai mare lac din masiv se gaseste la 1940 metri, avand o suprafata de 1,1 hectare si o adancime de 3,5 metri.

In cele sase etaje fitoclimatice, intalnim paduri de foiase, paduri de conifer, paduri in tranzitie, tufisuri, tufarisuri, pajisti naturale si stepe. Din flora existenta aici, amintim: paiusul rosu, iarba vantului, iarba muierii, palcuri de jneapan, ienupar, merisor, iar in Custura Mataniei intalnim zimbrul, care este un arbore ocrotit (pinus cembra). Domeniul nealterat si nepopulat, cu exceptia Statiunii Poiana Marului si a catorva cabane turistice, o parte din padurile virgine reprezinta arborete plurietajate cu varste medii cuprinse intre 165 si 185 de ani, foarte rare in tara si chiar in Europa.

In ciuda turismului agresiv, necontrolat si a defrisarilor, aici isi au “casa” ursi, lupi, caprioare, mistreti, veverite, jderul de piatra sau soarecele gulerat. Lacurile glaciare si apele repezi de munte sunt populate de asemenea cu pastrav, pastrav curcubeu sau lipan.

Arealul Muntilor Tarcu, declarat Sit Natura 2000 si fiind sub regim de protectie, se afla in administrarea Asociatiei Altitudine, din anul 2010.

In vara anului 2012, s-a desfasurat proiectul Ranger Junior in Sit Natura 2000 Muntii Tarcu. Proiectul ofera copiilor si cadrelor didactice din scolile implicate, ocazia sa fie mai aproape de natura, sa inteleaga mai bine complexitatea lumii vii, sa ia parte la taberele organizate in Poiana Marului si Cuntu. In urma acestor activitati a rezultat si un Ghid: Ranger Junior in Situl Natura 2000 Muntii Tarcu, in format A4, cu 24 de pagini color.

In ariile protejate, in afara de drumurile publice, a perimetrelor special delimitate este interzis accesul vehiculelor, a snowmobilelor sau a masinilor de batut zapada (in afara dimeniilor schiabile).

Turistii aflati in zona pot apela la ghizii locali pentru drumetii sau plimbari cu jeep-ul. De pe platoul muntilor veti putea admira o panorama superb asupra Tarii Hategului si culmile Muntilor Retezat.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>