Muntii Trascau

atractii naturale carpatii occidentali munti muntii trascau obiective turistice judetul alba

 

Muntii Trascau

Desfasurati in partea sud estica a grupei montane a Apusenilor, Muntii Trascau, sau Muntii Trascaului, cum mai sunt deseori intalniti, reprezinta o insiruire de culmi aparent domoale, cu inaltimi sub 1400 metri, care domina prin simpla lor prezenta o buna bucata din pitoreasca Vale a Muresului, pe o lungime ce ajunge la in jur de 75 km. Toata portiunea cuprinsa intre Aries si Valea Ampoiului, puncte ce delimiteaza acest lant muntos, este creionata de panorame incantatoare, din care nu lipsesc micile defilee si chei specifice acestei zone si versantii golasi, ce se ridica falnici din vaile foarte bine impadurite.

Album foto Muntii Trascau

Harta zonala Muntii Trascau

Descriere Muntii Trascau

La fel ca majoritatea versantilor din lantul Carpatilor Occidentali, Muntii Trascau sunt destul de fragmentati si nu au inaltimi foarte ridicate, altitudinea maxima inregistradu-se in Varful Dambau, de aproximativ 1396 metri. In desfasurarea lor, acesti munti se intind pe teritoriul a doua judete: Cluj si Alba, cea mai mare parte a masivului aflandu-se in judetul Alba.

Se pare ca aici natura a fost foarte darnica, inzestrand aceasta intreaga zona montana cu numeroase atractii naturale. Un alt farmec al zonei il reprezinta satele de munte risipite printre vaile prapastioase, ce urca pana sus, spre varfurile culmilor montane. Diversitatea si armonia peisajelor intalnite in zona Muntilor Trascau constituie un important potential turistic, farmecul acestor munti fiind reprezentat in special de salbaticia locurilor si de relieful carstic, foarte complex si bine dezvoltat. Spre deosebire de alte masive muntoase mai inalte si nefragmentate, Muntii Trascau pot fi parcursi pe numeroase trasee turistice marcate, pe potecute de munte batatorite de-a lungul vremii de picioarele multor vizitatori aventurieri. Se desfasoara aici proiectul Drumul Calcarului, ce face parte dintr-un alt vast proiect international, “Greenways” sau “Drumuri verzi”, ce insumeaza o retea de 150 km de rute si poteci ce au ca scop protejarea naturii, incuajand un stil de viata sanatos prin oferirea unor trasee ce pot fi urmate de turisti.

Cei ce se incumeta sa plece la drum si sunt pasionati de astfel de obiective turistice au la dispozitie numeroase locuri interesante ce merita a fi vazute. Dintre toate atractiile reprezentative pentru relieful carstic, unele dintre cele mai importante sunt cheile, dintre care merita a fi amintite Cheile Turzii, Cheile Borzestiului, Cheile Aiudului sau Cheile Rametului.

Partea de nord a acestor munti este ocupata de Culmea Petresti, de unde se poate admira de la inaltime frumoasa asezare a municipiului Turda. In aceasta culme calcaroasa, apele curgatoare ale Paraului Racilor si Hasdete, au sapat Cheile Turenilor si Cheile Turzii, doua rezervatii naturale complexe, unde au luat nastere diverse forme carstice. Se gasesesc aici numeroase cascade, pesteri, ce ofera peisaje minunate, dar si specii de plante destul de rare, ce prezinta interes din punct de vedere stiintific. Tot in partea nordica a muntilor se gasesc si Cheile Runcului, Cheile Pociovaliste, Cheile Posegii, Cheile Silosului, Cheile Plaiului si Cheile Valisoarei, aflate la randul lor sub protectie, fiind declarate rezervatii naturale. Jumatatea sudica a Muntilor Trascau este de asemenea fragmentata de numeroase chei, printre care se numara Cheile Ampoitei, Cheile Rametului, in apropierea carora se afla si manastirea al carei nume il poarta, Manastirea Ramet, Cheile Fenesului, Cheile Intregalde, Cheile Tecsestilor, Cheile Galzii, Cheile Pravului, Cheile Baltii, Cheile Geogelului, Cheile Galdirei sau Cheile Turcului.

Cheile nu sunt singurele atractii naturale incantatoare ale zonei. Masivele Trascaului adapostesc si cateva pesteri ce merita cu siguranta a fi vizitate. Un bun exemplu ar fi Huda lui Papara, rezervatie speologica si in acelasi timp cea mai lunga pestera descoperita pana in prezent in acesti munti, strabatuta de un rau subteran pe un curs de aproximativ 2022 metri. O alta rezervatie speologica de acest tip este si Pestera Poarta Zmeilor, amplasata la o altitudine de aproximativ 1150 metri altitudine, o cavitate carstica ce se intinde pe o lungime de 125 metri.

Alte rezervatii geologice ce prezinta interes stiintific sunt Calcarele de la Valea Mica sau Calcarele cu orbitoline de la Piatra Corbului. Tot in Trascau se gasesc si mult indragitele poieni cu narcise salbatice: Poiana cu narcise de la Negrileasa si Poiana cu narcise de la Tecsesti, ambele declarate rezervatii botanice, narcisele de aici fiind ocrotite de lege ca specii de plante de mare efect peisagistic.

La cativa km de Alba Iulia, in aceiasi Munti Trascau se gaseste si un superb lac carstic: Lacul Iezer Ighiel, care, desi nu este foarte cunoscut turistilor care viziteaza aceasta zona, beneficiaza de un potential turistic ridicat, in special datorita peisajelor si atmosferei linistite specifice meleagurilor transilvanene.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>