Muntii Valcan – Carpatii Meridionali

carpatii meridionali munti obiective turistice judetul gorj obiective turistice judetul hunedoara

 

Muntii Valcan

Muntii Valcan sunt localizati in partea sud vestica a tarii si fac parte din grupa Muntilor Retezat – Godeanu a Carpatilor Meridionali. Acestia se invecineaza in nord cu Depresiunea Petrosani, iar limita estica este formata de Jiu care patrunde intr-un spectaculos defileu: Defileul Jiului. In partea sudica, limita este reprezentata de regiunea subcarpatica, iar limita vestica este reprezentata de Pasul Jiu – Cerna.

Album foto Muntii Valcan

Harta zonala Muntii Valcan

Descriere Muntii Valcan

Accesul catre Muntii Valcan este realizabil pe mai multe cai. Se poate ajunge aici pe drumurile nationale DN67 D, urmand ruta Targu JiuTismanaBaia de Arama, DN66, din Targu Jiu spre Petrosani sau pe DN66 A, urmand traseul PetrosaniLupeniCampu lui Neag. Din Lupeni, se poate urca si cu telescaunul pana in apropierea Varfului Straja, aflat la o inaltime ce masoara 1868 metri.

Muntii Valcan se intind pe o lungime de aproximativ 55 metri, cele mai inalte puncte ale lantului muntos fiind localizate in zonele: Candetu – Dragoiu (1682 metri), Straja (1868 metri), Sigleul Mare (1682 metri), Arcanu (1760 metri) si Oslea (1946 metri). Toate aceste varfuri muntoase ale Muntilor Valcan ofera privelisti inedite asupra imprejurimilor, putand fi admirate de aici culmile Muntilor Retezat si Muntilor Godeanu sau catre zona Subcarpatilor Olteniei. Suprafata pe care se desfasoara masivele muntoase este impanzita de o retea hidrografica bogata, compusa din rauri repezi, specifice zonelor montane, care dau nastere unor fenomene naturale spectaculoase, reprezentate de cheile sapate in relieful calcaros intalnit aici. raurile Tismana, Bistrita, Sohodol, Suseni sau Susita isi creaza drumul prin munti oferind posibilitatea admirarii unor peisaje inedite. Unele dintre cele mai impresionante astfel de peisaje s-a format de-a lungul Cheilor Sohodolului, unde apa a sapat in munti, rezultand numeroase avene, pesteri si formatiuni carstice incantatoare ce reprezinta importante puncte de interes atat pentru specialistii speologi, cat si pentru cei aflati in trecere, fermecati in cea mai mare masura de salbaticia peisajelor. De-a langul intregului curs al Sohodolului, se gasesc numeroase locatii perfecte pentru camping, unde poposesc in fiecare vara o multime de turisti dornici de relaxare. Aproape de Valea Sohodolului, la poalele muntilor, in apropiere de comuna Pestisani, se gaseste satul Hobita, unde poate fi vizitata Casa Muzeu Constantin Brancusi.

In partea sud vestica a muntilor se afla localitatea Tismana, o alta locatie vizitata de foarte multi turisti, in special pentru ansamblul monahal de la Manastirea Tismana, un lacas sfant care se numara printre cele mai vechi manastiri din Tara Romaneasca. Influentele submediteraneene care patrund in aceasta zona au facut posibila dezvoltarea unei flore deosebite, printre care se numara si castanul comestibil. In arealul acestor munti se gasesc si rezervatii naturale protejate de lege, precum padurea seculara de fag din platoul Gornovita sau Pestera de la Gura Plaiului. Intrucat inaltimile si structura geologica a Muntilor Valcan permit acest lucru, au fost marcate aici mai multe trasee turistice, cele mai multe dintre acestea desfasurandu-se in partea estica a masivului, care fac legatura cu cele mai vizitate puncte turistice: Varful Straja sau Pasul Valcan. Intrucat se deosebesc de alti munti din lantul Carpatilor Meridionali precum Muntii Parang sau Muntii Retezat prin masive muntoase mai domoale, Muntii Valcan prezinta trasee montane care strabat in lungime intrega suprafata a acestora. Pot fi vizitate in acesti munti si pesteri formate in structura calcaroasa precum: Pestera cu Corali, Pestera Garla Vacii, Pestera Gura Plaiului sau Pestera de la Rapa Vanata.

Pe suprafata versantilor care coboara din Varful Straja pot fi practicate si sporturile de iarna, accesul aici fiind usurat de existenta telescaunului care urca pe varful muntelui din zona Lupeni. Statiunea Straja din Muntii Valcan este o locatie preferata de foarte multi turisti, atat in sezonul rece, pentru cele 7 partii de ski moderne, dotate cu instalatii de transport pe cablu si nocturna, cat si in sezonul cald, pentru odihna si drumetii montane. Vizitatorii pot alege sa isi instaleze in aceasta zona corturi, cu conditia de a se angaja sa respecte o conduita ecologica, sau pot opta pentru cabana Valcan, cabanele din zona Strajei, cele din partea estica a muntilor sau pentru complexul turistic de la Tismana. Un alt punct ce prezinta un interes deosebit pentru turisti este Defileul Jiului, localizat in partea estica a Muntilor Valcan. Intreaga Vale a Jiului care se intinde de-a lungul abrupturilor prapastioase si stancoase pe un traseu ce masoara aproximativ 30 de km ofera privelisti spectaculoase, formate in cea mai mare parte de o succesiune de chei inguste.

Datorita multitudinii obiectivelor turistice care se gasesc in zona Muntilor Valcan, turistii sositi aici nu se vor plictisi, gasind mereu alte activitati pe care sa le desfasoare si alte locuri ce merita cu siguranta vizitate.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>